Podnikatel Petr Stuchlík.

Podnikatel Petr Stuchlík. | foto: Profimedia.cz

Corrency řeší vylidňování i úbytek služeb v obcích, věří Petr Stuchlík

  • 1
Zakladatel poradenské společnosti Fincentrum Petr Stuchlík se po krátké etapě v pražském zastupitelstvu věnuje projektu na podporu lokálních ekonomik. Jím vedenou službu digitální měny Corrency využívá už třináct obcí. „Pro letošní rok očekáváme několikanásobný nárůst zájmu,“ říká Stuchlík.

Mluvíte se starosty českých měst, jaké problémy je trápí?
Jezdím po Česku přesně dvacet let a vidím, že prakticky všechny obce, městyse a města vypadají mnohem lépe. Česko si prožilo nejlepší období od roku 1914 a je to znát na první pohled. Co však obce trápí bez ohledu na jejich velikost, je složitý rozhodovací proces a nutnost neustále obhajovat svá rozhodnutí. Starostové a zastupitelé musí pečlivě zvažovat, kam alokovat omezené veřejné prostředky tak, aby to přineslo největší užitek občanům. Není to jednoduchý úkol a vyžaduje to velkou dávku zodpovědnosti a strategického uvažování.

A to řeší Corrency?
Ano. Corrency je jednoduchý transakční systém, který elegantně řeší tento problém tím, že rozhodování o alokaci části veřejných prostředků přenáší přímo na občany. Díky tomu jsou peníze umisťovány opravdu efektivně do oblastí, které lidé nejvíce využívají a oceňují. Corrency tak pomáhá starostům a zastupitelům lépe zacílit podporu a investice podle reálných preferencí občanů.

Jak?
Představte si modelový příklad - jste starostou města, které trpí úbytkem občanské vybavenosti a odlivem obyvatel. Ve městě máte jeden obchod, dvě hospody, zámečnictví a kadeřnictví. Chcete tyto podniky podpořit, máte na to vyčleněné dva miliony korun, ale nevíte, podle jakého klíče tuto podporu spravedlivě rozdělit. A právě zde přichází na scénu Corrency. Prostřednictvím jednoduchého systému postaveného na textových zprávách (SMS) umožňuje občanům platit v zapojených provozovnách jen polovinu ceny. Druhá polovina jde transparentně a dohledatelně od obce. Kam lidé chodí častěji, tam plyne více peněz, a naopak. Tímto způsobem nekřivíme tržní mechanismy, ale využíváme je pro efektivní rozdělování veřejných peněz přesně tam, kde mají největší dopad.

Je to tedy podpora pro občany, nebo drobné podnikatele?
V tom je právě krása Corrency - za stejné peníze pomůže radnice oběma skupinám najednou a navíc získá cenná data o chování a preferencích občanů. Klíčové je, že ke každé koruně z veřejných peněz musí občan přidat svou vlastní korunu, čímž se rozhoduje racionálně a obec tak podpoří jen ty provozovny, které lidé skutečně využívají. Je to efektivní podpora drobných podnikatelů, kteří jsou pro život obce naprosto zásadní, ale benefitují z toho i samotní občané.

Česká spořitelna se dohodla s Corrency na distribuci jejího systému

Obec tedy dotuje své podnikatele...
Nenazýval bych to dotací. Corrency běží v obci typicky jen po omezenou dobu, zpravidla to nebývá celý rok. Navíc podporuje pouze ty podnikatele, jejichž služby lidé skutečně využívají. Část výnosu se obci vrátí i v rozpočtovém určení daní. A v neposlední řadě Corrency motivuje podnikatele k danění v dané obci a občany k přihlášení k trvalému pobytu, což je pro obce také velmi důležité.

To je případ hlavně Prahy, předpokládám?
Není to problém jen okolí Prahy, ale i mnoha dalších měst. V jinak bohatém Středočeském kraji, v prstenci kolem hlavního města, je spousta větších měst pouze noclehárnami, kde lidé jen spí a jezdí za prací do Prahy. Ta města jsou bez života. A i s tím dokáže Corrency pomoci. Například na Ostravsku se během jediného měsíce zapojení do projektu prokazatelně přihlásilo k trvalému pobytu třicet občanů. A nejen to, díky Corrency jedna maminka dokonce zjistila, že její holčička je v důsledku administrativní chyby zapsána jako Sra místo Sára. To jistě není pro malou slečnu příjemné zjištění. Krom toho se přišlo na to, že jedno dítě nebylo v obecní evidenci vůbec. Nebýt Corrency, zjistilo by se to až mnohem později při nástupu do školy a způsobilo by to zbytečné komplikace ve velmi nevhodnou dobu.

V kolika obcích jste již Corrency realizovali?
V roce 2022 jsme uskutečnili dva pilotní projekty. V průběhu roku 2023 dalších jedenáct. Pro letošní rok očekáváme několikanásobný nárůst zájmu. Za velmi pozitivní signál považuji především fakt, že každá obec, kde jsme Corrency s využitím veřejných peněz vyzkoušeli, se rozhodla v projektu pokračovat i nadále. To jasně ukazuje, že radnice vnímají přínos a efektivitu tohoto řešení.