Zvláštní berní úřad byl nápad exministra Sobotky.

Zvláštní berní úřad byl nápad exministra Sobotky. | foto: Dan Materna, MF DNES

Specializovaný „berňák“ na velké ryby má zpoždění

  • 7
Budovu už ministerstvo financí má. Avšak vznik samotného úřadu, který v ní měl sedět, nabírá na zpoždění. S nápadem přišel už bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. Od příštího roku měl podle jeho plánů vzniknout specializovaný finanční úřad, který by měl na starosti jen velké firmy s tržbami přes miliardu či dvě.

Jeho výhodou mělo být, že by se zajímal jen o velké ryby, lidé by byli speciálně vyškoleni na postupy využívané obřími společnostmi a chodili by k nim na kontroly častěji.

S nástupem nové vlády se načasování jeho vzniku na leden příštího roku vytratilo. "O vzniku se dál uvažuje," říká náměstkyně ministra financí přes daně Dana Trezziová s tím, že by měl být zřízen, až se budou propojovat finanční a celní úřady.

To je hodně nejistý plán, kvůli tomu, jaký budí odpor hlavně u celníků. Budovu pro nový úřad by přitom ministerstvo mělo: komplex České konsolidační agentury. Ta má zaniknout koncem letošního roku.

Nově se objevil další potenciální nájemce, a dokonce evropského formátu. Evropská unie plánuje založení navigačního systému Galileo, který by se stal konkurencí americkému GPS.

Jeho možný budoucí šéf už byl dokonce minulý týden v Praze, o které se uvažuje jako o možném centru pro tento projekt. A úředníci jim už nabídli i místo, budovu České konsolidační agentury.