Sociální kritérium splní většina novostaveb. Ilustrační foto

Sociální kritérium splní většina novostaveb. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Sociální byt? Možná až 90 metrů čtverečních

  • 47
Do definice sociálního bytu, jehož výstavba by i do budoucna mohla spadat do nižší sazby DPH, se zřejmě vejde většina novostaveb. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek odhadl, že půjde zhruba o 70 procent nové výstavby. U bytů by hranice sociálního bydlení mohla být 80 až 90 metrů čtverečních, u domů 150 m2.

Další podmínkou bude, aby se na jejich výstavbě podílel stát, například podporou hypoték nebo stavebního spoření. Návrh na stanovení přesných kritérií by mohl jít za čtrnáct dní do vlády.

U takzvaného sociálního bydlení bude moci Česko zachovat pětiprocentní sazbu DPH i po roce 2007, kdy zřejmě skončí všeobecná výjimka na novou bytovou výstavbu.

Odborníci ale namítají, že se zařazení výstavby většiny nových bytů a rodinných domů do snížené sazby na základě jejího převedení do sociální politiky státu projeví dalším růstem složitosti daňového systému a větším prostorem pro daňové úniky.

Analytik Patria Finance David Marek upozornil na to, že nižší sazba DPH supluje vysoké tržní nájemné. Při zmírnění či odstranění regulace nájemného není nutné pokračovat v tak rozsáhlé podpoře vlastnického bydlení jako nyní, včetně nízké sazby DPH na bytovou výstavbu, dodal.

„Podpora stavebního spoření je diskutabilní nástroj, zvláště když se míjí účinkem a především slouží jako dotace úspor. Podpora hypoték je ještě spornější případ. Půjčování peněz z privatizace skrze půjčky Státního fondu rozvoje bydlení je už jednoznačně špatně,“ podotkl.

,