Poslanci se po týdnu vrátili k rozpočtu. Ilustrační foto

Poslanci se po týdnu vrátili k rozpočtu. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Sněmovna poslala rozpočet do druhého čtení

  • 119
Poslanci poslali návrh rozpočtu na příští rok do druhého čtení. Pro hlasovalo 101 poslanců, proti 97. Rozpočet počítá se schodkem 70,8 miliardy a splňuje tak podmínky nutné pro přijetí eura.
Státní rozpočet na rok 1919GRAFIKA
Jak se schvaluje rozpočet

Ze státní kasy by se mělo vydat 1,107 bilionu korun a získat by pokladna měla 1,037 bilionu. - více zde

Poslanci připomněli, že zákon poprvé splňuje konvergenční kritéria, jejichž splnění je nutné pro přijetí eura.

"Příjmy byly navrhovány konzervativně. Pokud by byly nakonec vyšší, použijeme je na snížení schodku, a ne na krytí vyšších výdajů," prohlásil dříve ministr financí Miroslav Kalousek.

Padl i návrh na zamítnutí, který předložil David Rath z ČSSD. Předsedající Sněmovny Miroslava Němcová ho ale upozornila, že takový návrh v prvním čtení podat nelze.

Sobotka: Reforma? Jen trend
Bohuslav Sobotka z ČSSD ale upozornil, že schodek je jen mírně pod třemi procenty a že se to podařilo i vládě sociálních demokratů v letech 2004 a 2003. Dokonce i v letošním roce, nikoli zásluhou vlády, ale díky rostoucí ekonomice, bude 3,3 procenta, řekl.

"To není žádná reforma, to je pozitivní trend. Jásat nad tímto údajným úspěchem je v tuto chvíli nemístné," řekl bývalý ministr financí.

Zbytečná debata
Proti přijetí jednoznačně vystoupil i Jiří Dolejš z KSČM. Naznačil, že se zdá, že několikahodinová  jednání jsou zřejmě zcela zbytečná. Poslanci si podle něj vzájemně nenaslouchají. Argumentuje, že se šidí inovace, a prý ani další fakta hovořící proti přijetí zákona nikdo neposlouchá a o hlasování je předem rozhodnuto.

"Zdá se, že jste pevně rozhodnuti prohlasovat toto mašinerií, taktikou 100+2. Každému, co jeho jest. Ale ti dva, kteří se k té stovce chtějí nebo nechtějí přidat, mají poslední šanci se zamyslet," uzavřel své vystoupení.