Šéfem ruského Jukosu se stal Američan

Politická bitva mezi největší ruskou ropnou firmou Jukos a prezidentem Vladimirem Putinem se zřejmě chýlí ke konci. Nejbohatší Rus a šéf Jukosu Michail Chodorkovskij, který je již přes týden ve vězení, v pondělí odstoupil z funkce a na jeho místo byl včera jmenován Američan ruského původu Simon Kukes.

Putin začal bojovat proti ruským magnátům, oligarchům, protože porušili nepsanou dohodu a začali se míchat do politiky. Parlamentní volby začnou za pár měsíců.

Po mediálních magnátech Borisu Berezovském a Vladimiru Gusinském přišel před pár dny na řadu Chodorkovskij. Ten ovládl nepříliš čistým způsobem 44procentní podíl v Jukosu.

Poté, co začal sponzorovat opozici, byl obviněn z podvodů a daňových úniků a nyní sedí ve vězení. Jeho podíl ve firmě byl zmrazen.

Hned poté, co odstoupil z funkce, však prezident Putin prohlásil, že "nehodlá jakkoliv zpochybňovat privatizaci Jukosu. Ať se mu její výsledky líbí či ne". Toto prohlášení poněkud uklidnilo zahraniční firmy, které se bojí o své investice v Rusku.

Nový šéf Jukosu, šestapadesátiletý Simon Kukes, by mohl situaci ještě více zklidnit. Proti Kremlu nikdy nijak razantně nevystupoval a spíše než magnát je velmi schopný manažer.

To ostatně potvrdil již jako šéf ruské regionální ropné firmy TNK, z níž dokázal udělat tak dobrý podnik,  že jej před pár měsíci koupila britská BP.

A co bude dál? Odborníci spekulují o tom, koho bude Putin chtít klepnout přes prsty příště. Hovoří se hlavně o Romanu Abramovičovi, který byl doposud spojencem Chodorkovského. I ten vstoupil do politiky, když se stal guvernérem Čukotky.

Abramovič se v předtuše útoku ze strany Kremlu zbavuje svého podílu ve společnosti Sibněfť a přesouvá svůj kapitál z Ruska. Nedávno také koupil anglický prvoligový fotbalový tým Chelsea.