Diskuze

Schodek příští rok vzroste. Jediná mantra je podíl na HDP, řekl Fischer

Schodek státního rozpočtu na rok 2014 by mohl být až 112 miliard korun. Původní plány mluvily maximálně o 110 miliardách. V pořadu Otázky Václava Moravce to v České televizi řekl ministr financí v demisi Jan Fischer.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

To je omyl. Prioritou by měl být nižší schodek. Podíl na HDP 3% je hranice, kterou si vymyslela EU kvůli euru...

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
LK

Hrubou chybou bylo zvednutí daně u stavebních prací(a nejen jich) na 21 %. Už při míře nedůvěry k řemeslníkům a stavebním firmám byl tohle poslední hřebíček. Z šedobílé ekonomiky v resortu stavebnictví, se rovnou stala tmavě šedá. Řada firem zkrachovala, řady řemeslníků rovněž, pozastavila se výroba materiálů a všech činností souvisejících. Chátrající budovy,fabriky a fronty nezaměstnaných. Daň je nástrojem regulace. Co vedlo k tomuto činu zvednout tuto daň na více jak 4-násobek ? Nebo se Vám líbí oprýskané baráky, rozbité silnice, padající mosty ? K čemu dochází ? Bez dotace , ať je odkudkoliv, se nedá nic realizovat. Všechno je pomalé, předražené a ve výsledku jde pouze o to, že peníze tečou jiným směrem, než by byl normální člověk schopen pochopit.

1 0
možnosti
JK

Máte třeba dluh 50 mld.

Co uděláte, když víte, že na příští rok můžete počítat s pár desítkami miliard navíc (růst HDP) ?

Dobrý ekonom dá to navýšení na splacení dluhu, průměrný aspoň část, špatný to rozfofruje a Sobotka si ještě 20 mld půjčí.

A na druhou stranu - pokud je výpadek příjmů 20 mld a Vy dokážete navýšit schodek jen o 10 mld, pak je to docela úspěch.

4 0
možnosti
TM

KDyž jsem to včera slyšel tak jsem jen rezignovaně kroutil hlavou. Místo aby se snažili šetřit kde to jen jde; proč má stát 1,2 mio zaměstanců? Proč se vybírají daně, u kterých jejich výběr stojí víc než se vybere, pro č stát platí asi 1000 ''neziskovek'' na podporu řešení problému jistých nepřispůsobyvých atd., atd. Tak se stanový 3% HDP a basta. Ti šašci by se měli snažit dluh naopak splácet než ho furt prohlubovat. Pak přijde zákonitě to co přijít musí a to bankrot v jedné z jeho mnoha podob. Ale to je těm zajištěným politiklm asi putna.

4 0
možnosti
JK

Aha.  Konečně začne HDP trochu růst, takže zatneme větší sekeru ? :-/  To už tu jednou bylo !

4 0
možnosti
PN

Pane Král, souhlas, jen s tím zvýšením HDP trochu opatrně, to je jen jejich předpoklad, docela se obávám že HDP ( pokud se to papírově nevylepší) může ještě klesnout. Celá ekonomika jde do háje, dnes je už vše dražší než v Německu a mladých na práci ubývá, důchodců a nemakačenků přibývá.

0 0
možnosti
MD

Stokrát nic položilo i osla. Kdy tohle pochopí i ti oslové, kteří si říkají ekonomové?

2 0
možnosti
RK

Jeden milion je hodně peněz…kdo by ho nechtěl…Sečetl jsem si všechny své platy zaměstnance a těch milionů jsem vydělal za svoji celoživotní kariéru jen několik. Finančním výdělkem jsem průměrný. A takových nás je tady většina.  Budu chvíli počítat: Jeden milion, dva miliony, tři miliony – tý jo, to už je hodně velké cifro(!) Deset milionů, sto milionů, tisíc milionů, sto tisíc milionů!!! A to jen tak hodíme do koše a ještě k tomu budeme platit úroky, takže to nakonec bude mnohem víc! Za jeden jediný rok k našemu dluhu, který je nyní  téměř dva miliony milionů(!!). Tady se hraje ekonomická válka. Nepřítel neznámý a hloupost (teď a tady!) je náš nepřítel. Hrozí nám, že nás někdo někdy koupí? Nyní mohu být považován za blázna – a co za čas?

0 0
možnosti
KD

klasicka metoda ala Bohousek Sobotka, schodek cim dal vetsi, hlavne, ze je to 3% z HDP. Ted zacne obdobi rustu, takze poradne zadluzit, pri dalsi krizi se proste 'zdani' napr. vklady v bankach a je po dluhu

4 0
možnosti
KK

to se to nevolenému Fischerovi utrácí, když mu druzí půjčují.  Co Kalousek ušetřil, Fischer rozfrcá

13 0
možnosti
JV

No, že by Kalousek něco ušetřil, tak to bych si nedovolil říkat ani po deseti velkejch.

3 1
možnosti