Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umělá inteligence zvýší komfort lidem, míní technický ředitel Schliegeru

Podcast   5:00
Česko zažívá boom obnovitelných zdrojů energie. Česká společnost Schlieger pracuje na systému, který za pomoci umělé inteligence propojí zařízení v domě a umožní optimalizovat jejich provoz. A také vydělá majiteli peníze na prodeji elektřiny na trhu.

Petr Němeček, technický a produktový ředitel společnosti Schlieger | foto: Schlieger

Představte si dům, který ví, jak máte rádi vytopenou pracovnu během zimního odpoledne a kolik stupňů má být večer v koupelně. Představte si dům, který si hlídá počasí i ceny elektrické energie. Představte si dům, který schovává elektřinu vyrobenou ze solárních panelů do baterie a pak ji prodá na trhu, když je tam cena nejvyšší. To není scénář ze sci-fi knihy, ale reálný projekt, na kterém pracují vývojáři české značky Schlieger.

Základem je zapojení umělé inteligence a propojení zařízení v domě. Od solárních panelů na střeše, přes bateriové úložiště až po tepelné čerpadlo a žaluzie na oknech.

„Chceme pomoci lidem v domácnostech zvýšit jejich komfort. Například domy s fotovoltaikou, tepelným čerpadlem, autonabíječkou a baterií v garáži, mohou fungovat o mnoho efektivněji, když využijí, co aktuálně připravované technologie přinesou. Kdybychom si sami měli každý den prokombinovat, kdy budeme doma, jaké bude počasí a třeba i za kolik peněz bude v různých částech dne možné nakoupit elektřinu v rámci našeho SPOTového tarifu, bylo by to pro většinu populace prakticky nemožné. Ovládat naráz všechny systémy, aby hrály společně, je složité. My chceme nabídnout něco, co přívětivým způsobem dokáže přijmout pokyny a bude předvídat, co se bude dít v domácnosti a pomůže zvýšit komfort, a přitom uspořit energie,“ vysvětluje Petr Němeček, technický a produktový ředitel společnosti Schlieger, který vývojový tým vede.

Srdcem domu bude podle něj zařízení řízené umělou inteligencí, jemuž dali označení Smart A.I. Box. To bude „vnímat“, jak moc se slunce opírá na střeše do solárních panelů, ale „naučí“ se také potřeby obyvatel domu a v různých ročních obdobích, bude hlídat stav domovní baterie a zároveň bude monitorovat, co se děje na spotovém trhu s elektřinou.

„Cílem je udělat autonomní systém, který je schopen adaptace a bude komunikovat přívětivě,“ popisuje Němeček.

Energetika v tuzemsku prochází nejbouřlivější změnou za více než sto let. K velkým zdrojům elektřiny se přidávají solární panely, větrné elektrárny a další obnovitelné zdroje energie. Politici navíc připravují zákonný rámec pro komunitní energetiku. S náporem obnovitelných zdrojů se musí vyrovnat přenosová síť. Němeček věří, že dobře postavený systém s umělou inteligencí pomůže „vymazat“ nechtěné špičky a propady v síti.

Aby umělá inteligence mohla řídit jednotlivá zařízení, museli se vývojáři od Schliegeru dostat k datům. „Dodavatelé, většinou čínští, měli ve svých zařízeních něco, co dokázalo posílat data do cloudu. Problém byl zjistit protokoly a vyhnout se čínskému cloudu, tedy potenciálnímu velkému bratrovi, a napojit se napřímo. To umožňuje mít informace v reálném čase a také to umožňuje v systému pracovat v reálném čase. Při vývoji dalších výrobků, například baterie nebo střídače, které spolu musí velmi dobře vycházet, propojujeme týmy, které na těchto projektech pracují a tím dosáhneme toho, že si výrobky budou „dobře povídat“,“ popisuje Němeček.

Schlieger Smart A.I. Box by měl přijít na trh v roce 2024. V první fázi bude systém dostupný pro domácnosti, firemní sektor bude následovat později. Firma ho chystá i pro očekávaný boom komunitní energetiky.

Přestože systém využívající umělou inteligenci bude k dispozici příští rok, na letošním veletrhu For Arch Schlieger představil komponenty, které jsou pro spolupráci se Smart A.I. Boxem připravené. Na vývoji některých těchto produktů spolupracuje firma s univerzitami ČVUT Praha, VUT Brno a také Laboratoří tepelných čerpadel Buštěhrad. Řada představených novinek zahrnuje nová výkonná tepelná čerpadla Premium PRO, designové stohovatelné baterie Tower H pro fotovoltaické elektrárny a výkonný hybridní asymetrický střídač Asymo Hybrid.

„Jako první začne náš chytrý systém pracovat s našimi produkty. Takže když jej uvedeme v život, tak náš zákazník bude součástí „rodiny“ uživatelů, kteří mohou spolupracovat a optimalizovat výkon na více odběrných místech. Také optimalizace řízení bude lepší na vlastních produktech Schlieger. V budoucnu tam budeme zapojovat další a další výrobky,“ poodhaluje plány do budoucna Němeček.

Co zadání „propojit a řídit veškerá zařízení pomocí umělé inteligence“ znamená pro vývoj hardware? Kolik lidí na projektu v rámci společnosti Schlieger pracuje? Kolik peněz do projektu firma investuje? To vše se dozvíte v podcastu.

Máte obavy z umělé inteligence? Najděte si perspektivní práci na portálu jobDNES.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...