Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schillerová seškrtá slevy na jízdné a plánuje schodek 200 miliard

  21:53
Ministryně financí Alena Schillerová v pondělí vládě navrhne zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard Kč. Zároveň podpoří odklad záloh podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění o půl roku, potvrdila v České televizi.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová oznamují nová opatření k zamezení šíření koronaviru. (15.3. 2020) | foto: ČTK

„Mám připravený návrh s deficitem 200 miliard korun a počítám s posílením nemocenského pojištění. Nevíme, kolik budou náklady krize, tak bych posílila kapitolu rozpočtové rezervy a vláda by hlasovala o každém mimořádném výdaji,“ vysvětlila Schillerová. 

Epidemie koronaviru

V případě úspor se šéfka státní kasy domluvila s ministrem obrany Lubomírem Metnarem, že by ministerstvo letos odložilo nákupy za zhruba tři miliardy korun. Dále také plánuje snížit o 1,5 miliardy korun výdaje na jízdné důchodců a studentů. V roce 2019 stály slevy jízdného pro studenty a důchodce 5,78 miliardy korun.

Schillerová také připravuje další tzv. liberační balíček, kde by odložila i zpětně platbu daně z nabytí nemovitosti, a to do konce července. Firmy by také mohly umořit případnou letošní daňovou ztrátu zpětně například z loňského zisku. Podle současných pravidel mohou ztrátu umořovat následujících pět let.

Schillerová také podpoří odklad záloh podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění na půl roku. Při vyúčtování pojištění, které budou muset podnikatelé udělat příští rok, pak chce platbu minimálního pojištění podnikatelům odpustit.

Schodek rozpočtu bude mířit k 200 miliardám, prohlásil premiér Babiš

Další úlevou pak má být odložení platby daně z nabytí nemovitosti na konec července. Firmy by mohly umořit letošní daňovou ztrátu zpětně, například z loňského zisku. 

Celková opatření vlády při podpoře ekonomiky a snaze udržet zaměstnanost jsou podle ministryně kurzarbeit pro otevřené provozy, náhrada mzdy pro uzavřené provozy, odpuštění pojistného u podnikatelů, liberační balíček týkající se daní, rozšíření ošetřovného, bezúročné úvěry pod podnikatele a záruky za úvěry od komerčních bank.

Vláda tento týden již schválila, že stát by měl doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Uhradí ho také lidem, kteří se doma starají o starší či postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb. Živnostníci s dětmi od šesti do 13 let pak dostanou nově ošetřovné 424 korun na den. Návrh nového zákona dostane v úterý ke schválení Sněmovna. Doplacené ošetřovné by mohlo získat 190 000 lidí. Stát by to mělo 2,7 miliardy korun.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka ale je na seriózní odhady vývoje ekonomiky v důsledku šíření koronaviru ještě brzy. Záleží i na tom, jak ekonomické dopady zvládnou jiné země. Hlavní ekonom firmy Deloitte David Marek odhaduje, že letošní pokles české ekonomiky bude o deset procent. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska by v takovém případě schodek rozpočtu přesáhl 300 miliard korun. 

Premiér Andrej Babiš už v pátek řekl, že schodek státního rozpočtu chce vláda kvůli dopadům nového koronaviru směřovat na 200 miliard korun, to také bude ministryně Schillerová navrhovat.

Podle Kalouska by také skokově vzrostl státní dluh. „Protože vláda nevytvořila žádné rezervy, tak si na to všechno budeme muset půjčit, tedy skokově zvýšit státní dluh, a zadlužíme budoucí generace,“ dodal Kalousek.

Americké akcie mají za sebou nejhorší týden od roku 2008

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše jde o extrémní scénář. „Došlo by na něj jen za předpokladu, že zastavení velké ekonomiky by trvalo déle než jeden měsíc, dva. A že letošní fiskální stimulace by po dočasném výpadku nezabrala,“ upřesnil. „Nelze ho ale jako varovný scénář zcela vyloučit. Minimální odhad je půl roku recese,“ dodal.

„Jak rád bych nesouhlasil, ale myslím, že se tato predikce blíží realitě mnohem více než konkurenční odhady z předešlých dnů a týdnů, které odhadovaly pokles v řadu ‚pouze‘ procentních bodů nebo dokonce ještě nižší,“ sdělil ČTK místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček z ODS. Soudí, že nemá smysl odhadovat přesné číslo, protože bude záležet na rychlosti, s jakou skončí restriktivní opatření v tuzemsku i zahraničí a jak se jednotlivé ekonomiky budou vracet k normálnějšímu způsobu fungování.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v sobotu začalo instalovat značky se zákazem předjíždění kamionů...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...