Růstu tržeb pomohly letní slevy

Do výsledků červnových maloobchodních tržeb promluvily letní slevy. Ty přilákaly zákazníky především do prodejen obuvi a textilu - obrat v tomto sortimentu narostl meziročně o 18 procent. Celkové tržby v maloobchodě proti loňsku stouply o 3,7 procenta, po sezonním očištění pak o 1,9 procenta.

Podle statistiků se oblečení i boty prodávaly víc než loni "mimo jiné i vlivem včasnějšího zahájení sezónních slev v některých prodejnách".

Mírné oživení zaznamenal i motoristický sortiment. Přírůstek tržeb o 3,8 procenta je nejvyšší meziroční zlepšení od počátku roku.

"Dle informací Sdružení automobilového průmyslu se prodalo sice méně nových osobních automobilů, rostl ale významně prodej užitkových a nákladních automobilů," dodal Český statistický úřad.

"Tržby v maloobchodě rostou nepřetržitě už od září 2002, s jedinou výjimkou letos v lednu. Lidé utrácí stále více. Ovšem tempo růstu utrácení je stále nižší. Jinými slovy, lidé jsou letos o něco opatrnější než loni," komentovala výsledky analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Služby: Daří se výpočetní technice
V souhrnném sektoru služeb, jehož výsledky zveřejňuje ČSÚ kvartálně, stouply ve druhém čtvrtletí tržby o 4,8 procenta, z toho nejvýrazněji v oblasti výpočetní techniky, v dopravě, ubytování a stravování.

Růst v ubytování a stravování ovlivnil vývoj v hotelích a penzionech, kde se tržby zvýšily o více než pětinu. "Mimořádný přírůstek tržeb za ubytování souvisel mimo jiné s konáním mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě, které přilákalo pro toto období nezvykle vysoké množství turistů," upřesnil ČSÚ.