Další miliardář má spory s Kremlem.

Další miliardář má spory s Kremlem. | foto: Profimedia.cz

Rusko viní dalšího miliardáře z neplacení daní

  • 31
Další z ruských oligarchů se dostal do konfliktu se státem. Ruský soud nařídil zatčení Michaila Gucerijeva. Miliardáře a bývalého šéfa společnosti Rosněfť viní z neplacení daní a nezákonných aktivit.

Podle agentury Reuters o tom informovala mluvčí soudu.
Gucerijev v červenci obvinil ruskou vládu z "bezprecedentní šikany" poté, co úřady od jeho společnosti požadovaly daňové doplatky.

Miliardář s poukazem na státní tlak rezignoval na svůj post ředitele Rosněfti 30. července a prohlásil, že je připraven firmu prodat konsorciu podniků, které má těsné styky s Kremlem.

"Vyšetřovatelé požádali tverský soud, aby dal Gucerijeva pod dohled. Soud tuto žádost schválil," uvedla mluvčí moskevského městského soudu.

Dodala, že neví, kde se nyní Gucerijev, jehož osobní majetek se odhaduje na tři miliardy dolarů, nachází. "Šestého srpna byl zanesen na seznam hledaných osob a bylo rozhodnuto, že bude zatčen," řekla mluvčí.

Mluvčí společnosti Rosněfť se dal podle Reuters slyšet, že Gucerijeva viděl počátkem srpna.

Gucerijevův jednadvacetiletý syn Čingischán zahynul minulý týden za dosud nejasných okolností při automobilové nehodě. Byl pohřben v Severní Osetii, rodném regionu rodiny Gucerijevových.

Na neshody s Kremlem doplatil i kdysi nejbohatší muž Ruska Michail Chodorkovskij. I on byl obviněn z daňových nedoplatků. Kvůli astronomickým částkám, které měl zaplatit, skončila jeho firma Jukos. Tu nakonec získal právě státní kolos Rosněfť. - více zde

Sám Chodorkovskij si nyní odpykává trest na Sibiři. - více zde

,