Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Nemovitosti letos zlevní o patnáct procent, ale není důvod jásat, říká expert

Nemovitosti v roce 2023 zlevní o patnáct procent, ale není důvod jásat. Z nesmyslných covidových cen se jen klesne na úroveň drahé, říká šéf realitní kanceláře Tomáš Jelínek. V rozhovoru mluví také o tom, jak se za poslední roky zlepšila kvalita bydlení, co se děje na trhu s chalupami a chatami či jestli se někdy v budoucnosti problém nedostupného bydlení může vyřešit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jenom k tomu závěru... ceny pozemků jsou v česku stejné jako v německu? pochybuji... a i pochybuji, že u nás stojí stavební materiál úplně stejně jako v německu, minimálně beton nebo cihly jsou naprosto lokální záležitost... a pak tu je pracovní síla, která je u nás 2-3x levnější...

A proč se ve Varšavě, hlavního města 40 mil země, prodávají nové byty za méně než půlku než v Praze..? Protože tam se ročně postaví přes 20 000 bytů, zatímco v Praze tak 5-8 000.... A o tom to je! Akorát, že u nás to vyhovuje jak politikům, kteří vlastní dost často i několik bytů, tak i těm developerům (hlavně těm velkým, kteří mají už dávno zajištěné pozemky obrovské pozemky), které pak prodávají s královskými maržemi..

0 1
možnosti

K26a19m18i74l 52Ř29í46p57a

8. 1. 2023 12:58

Zbožná přání realitek, že se nezlevni tolik.

Pokud člověk sleduje nějaky ten čas reality, zjistí, že před rokem bylo k dispozici cca 60 tis. nemovitosti na Sreality. Nyní se to pohybuje kolem 90-95 tis.

V Praze dříve inzerovany byt 2kk,3kk zmizel do týdne. Nyní je doba nabídky počítána v měsících a slevy 500k na 2kk nejsou nic výjimečného.

Další z věcí je ta, kdo si ten byt koupí? Splátka vychází na 25-30k. Na to člověk potřebuje příjem rodiny 100tis. Kdo má příjem 100 tis., nehledá úplně vybydlený byt před rekonstrukcí.

Takže nám zde zbývá pár lidí, co mají naspořené nějaké částky, které přemýšlí kam vloží. Teď ta největší sranda. Proč by měli kupovat byt za 4-5 milionů v hotovosti na investici, když tyto finance mohou bez rizika a dalších skrytých nákladů rozložit na spořicí účty s úrokem 4-5% a pravidelnou "výplatou".

Tito lidé počkají, až ty nemovitosti klesnou tak, kdy se nevyplatí mít peníze na spořáku, nebo ty úroky klesnou. ☺️

1 0
možnosti
VF

Se spořáky a termíňáky v různých bankách se v pohodě dostanete na 6% bez rizika(pojištění vkladu) a starostí

2 0
možnosti
Foto

Líbí se mi jak se mnozí radují že se byty zlevňují. No ano, protože se neprodávají, neb na ně kupující jaksi nemají. Dříve byly byty sice dražší, ale handlovalo se o sto šest, neb na ně kupující měli. Takže více lidí získalo své vysněné bydlení. Teď jich získá bydlení zásadně méně. Ale zase se můžeme radovat, že je levnější. No nevím co je lepší.... Nebo to špatně chápu?

2 2
možnosti
AP

Kdy byly byty drazsi a kupovalo se o sto sest? Drive = ted nedavno? To by se pak nezlevnovalo. Byly drazsi, nekupovalo se a proto se zlevnuje. Jednoduche.

0 0
možnosti
JP

Nemyslim si, ale pokud ano, urcitě dokoupím..... cash připraven.....

0 0
možnosti
MF

Širší centrum Prahy nejde dolů ani o 1% . Kde se ještě vyplatí kupovat byty jako DLOUHODOBOU investici jsou Severní Čechy .

3 0
možnosti
PH

To covidové nakupování chalup za šílené peníze jsem už tenkrát nechápala. Chalupa je finančně a časově náročná věc, pokud člověk nechce mít pastoušku, a jít do takového závazku kvůli dvěma rokům covidu? Možná si někdo myslel, že budeme v lockdownu už navždy, nevím, ale mně ty nákupy přišly už tenkrát nesmysl...

9 0
možnosti
VF

Tak zas teď se toho část lidí zbaví a nákup pro opravdové zájemce bude výhodnější.

0 0
možnosti
PH

Vídeň má lepší pověst, než je realita. Bezdomovci jsou samozřejmě i tam, byť ne v nějakém alarmujícím množství. V městských nájemních bytech se drží desítky let lidé, kteří si kvůli tomu i účelově upravují příjmy (třeba nechtějí zvýšit plat, ale berou to ve formě odměn), aby na ty sociální byty měli pořád nárok, mnoho těch bytů je ve špatném stavu (některé dokonce ještě s vodou na chodbě), ale město nemá na potřebné rekonstrukce. V těch domech jsou často ubytovaní migranti, což kvalitu bydlení také nezvyšuje. Ve výsledku lidé nějak bydlí, ale kvalita toho bytového fondu upadá.

7 0
možnosti
Foto

Lokalita ano a pak kvalita bydlení. Teď se prodávaly staré domy před rekonstrukcí, energeticky náročné za nesmyslné peníze. Ty staré domy půjdou hodně dolů a ty energeticky úsporné, s nainstalovanou fotovoltaikou, kde jsou náklady na energie 1000 Kč/měsíc, bez nutnosti rekonstrukce, ty si cenu budou držet.

3 0
možnosti
FK

Hypo 4 mil. Kc na 30 let. Za covidove 2% splatka 15 000. Za aktualnich 6.3% je splatka 25 000 Kc. Je jasne, ze na to vestisna lidi nema a na investici se to nebyplati. Kazdy dnes nekde nejak bydli. Takze ceny nahoru urcite nepujdou. Naopak nekdo nakonec bude muset prodat. Ja bych s nakupem minimalne rok pockal. Proc asi developeri zastavili projekty, kdyz necekaji vyrazny pokles cen? Nechteji vydelat?

8 0
možnosti
PD

Jj, tady souhlasím, s nákupem bych určitě počkal a máte i pravdu, že developeři za současné situace některé projekty pozastavili, jiné ne... Z toho mi plyne, což je i logické, že v zajímavých lokalitách se stále prodává, ty řekněme ne na až výjimečných místech či stavebně komplikovanější jsou teď nejisté.

2 0
možnosti
OK

To ale není pravda - to se tady jen pořád dokola říká. Tento vídeňský byt za 16,5 mil. Kč by v Brně stál dnes zhruba 8 mil. Kč a byl by ho velký problém prodat. A toto je typický příklad jak brněnského tak vídeňského bytu, takových domů jsou v obou městech tisíce. Možná jinak vypadá, když vezmete některou z pár novostaveb v Brně, kterou staví rakouská firma za velmi podobné náklady, ale v Brně cílí na bohatou cílovou skupinu, zatímco ve Vídni, kdy jich jsou stovky (projektů) stejný typ a provedení míří na lidi po škole.

https://www.sreal.at/en/realty/960-61441/4-zimmer-eigentumswohnung-im-botschaftsviertel

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Německo jako vetešnictví. Země je na cestě k rozvojové zemi, varuje šéf burzy

12. června 2024

Současnou německou hospodářskou politiku ostře zkritizoval šéf tamější burzy Theodor Weimer....

Zmrzlina se slaninou. McDonald’s dává vale umělé inteligenci, příliš chybovala

19. června 2024  8:53

Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald’s kvůli případům často absurdních omylů...

Zdravotnictví je neefektivní, musíme si říct, co od něj chceme, říká podnikatel roku

19. června 2024

Premium Na celosvětovém finále soutěže EY Podnikatel roku, které se konalo zkraje června v Monaku, Česko...

Stroj není možné napálit, říká slovenský expert k zálohomatům

19. června 2024

Zálohový systém na petky a plechovky, který v Česku připravuje ministerstvo životního prostředí,...

Nvidia je nejhodnotnější firmou světa. Táhnou ji čipy a nadšení z AI

18. června 2024  20:09,  aktualizováno  20:36

Výrobce čipů Nvidia se stal nejhodnotnější firmou na světě. Jeho tržní hodnota se vyšplhala na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!