Rodinné zlato: chata na dobrém místě

  • 55
Další deštivý a studený víkend odsouvá nejen chalupářskou sezonu, ale dokonce nepřeje ani obchodům s českými chatami a chalupami. Vrchol zájmu o koupi chalupy je však již přede dveřmi. Každý rok touto dobou obchodníci s realitami oživují nabídky domků k rekreaci.

Letos boom přichází s asi měsíčním zpožděním.

"Letos díky ne moc vlídnému počasí zatím nevidíme žádné dramatické pohyby cen ani poptávky," říká šéf Hanácké realitní kanceláře Petr Korytár.

On i jeho kolegové, kteří hledají místa pro budoucí chalupáře nebo pomáhají chaty prodávat, se shodují, že zájem o české chaty a chalupy již léta nepolevuje. Na rozdíl od některých bytů se pokles cen chat čekat nedá.

Lidí, kteří by si rádi pořídili chatu či chalupu, přibývá. České chalupy vábí řady Holanďanů i Poláků. Těch, kdo se odhodlají k prodeji svého druhého domu, je stále málo. Ze stovek chalupářů se stali hoteliéři v malém, svůj domek pronajali, a dokonce si tím vydělají na živobytí.

Nabídka chat a chalup je díky chalupářské tradici, která nevymizela ani v posledních deseti letech, hodně rozmanitá. Stejně tak i ceny. Měřeno pouze jimi, může si místo na víkendový či letní odpočinek koupit téměř každý.

Dřevěný srub za 19 tisíc korun v moravských Jeseníkách nebo chatky v zahrádkářských koloniích na kraji velkých měst, například v Hradci Králové, stojí kolem 250 tisíc. Podobné poblíž Prahy už jsou za dvojnásobek.

"Zájem o chaty do 50 km od Prahy je velký. Cena s menším pozemkem je kolem půl milionu," líčí Robin Němec z RK Letenská. Za stejnou cenu však mohou lidé, kteří se nebojí pustit do rekonstrukce, sehnat i zděnou chalupu v žádaných jižních Čechách.

Těžší je nákup, pokud máte přesně vysněné místo, kde má chalupa stát. Ještě větší trpělivost a tučné konto musí mít ti, kdo chtějí vlastnit chalupu na těch nejlepších místech v Česku.

JAK VYPADÁ CENOVÁ MAPA CHALUP?
PODÍVEJTE SE DO OBRAZOVÉ PŘÍLOHY
"Už je prodaná. Takovou míváme tak dvakrát do roka," říká Jarmila Taliánová z Reality Soliter. Na jejích webových stránkách se na chvíli objevila k prodeji chalupa ve Filipově Huti uprostřed šumavského národního parku. Prodala se okamžitě za více než tři miliony.

"Byla ve zlatém trojúhelníku Kvilda, Modrava, Filipova Huť. Šumavu teď chtějí všichni a místní své domy mají jako rodinné zlato," dodává. Za celých sedm let, co prodává nemovitosti v jižních Čechách, ještě nezažila pokles cen.

Češi, národ chatařů

• V Česku je okolo půl milionu chat a chalup

• Své vlastní druhé bydlení má každá devátá rodina

• Nejméně jednou tolik rodin chatu pravidelně užívá (širší rodina, známí...)

• Přes polovinu Čechů zůstává na dovolenou v tuzemsku

• Až pětina chatařů a chalupářů uvažuje o komerčním využití (pronájmu)

• Nejvíc chat a chalup mají lidé žijící v Plzni (24 %), Č. Budějovicích (23 %) a Praze (22 %)

Pramen: PřFUk