Jedna ze čtyř tisíc dodávek České pošty.

Jedna ze čtyř tisíc dodávek České pošty. | foto: Česká pošta.

Řidiči pošty chtějí ve vedrech nápoje, dostávají na ně 50 Kč měsíčně

  • 198
Pošťáci si ve velkém parnu začali stěžovat, že jim pošta neposkytuje nápoje a namísto toho situaci řeší přidáváním peněz k výplatě. Odbory tvrdí, že je to v rozporu s nařízením vlády

"Domnívám se, že zaměstnavatel hrubě porušuje bezpečnost práce především u řidičů, kde riziko kolapsu řidiče při řízení vozidla nad 15 tun by znamenalo vážné ohrožení životů dalších účastníků v dopravě a nedozírné následky v případě nehody," uvedl předseda Odborového svazu dopravy u České pošty Evžen Dvorský. Tvrdí, že postup pošty je v rozporu s nařízením vlády.

Pošta má podle něj asi 4 500 řidičů a celkově má na ochranné nápoje nárok asi 12 tisíc pracovníků.

Pošta pochybení odmítá. Podle mluvčí Marty Selicharové pošta poskytuje na základě vlastní směrnice ochranné nápoje oprávněným zaměstnancům pro ochranu před teplem nebo chladem formou paušální peněžní náhrady.

Řidiči nebo doručovatelé dostávají na nápoje celoročně příplatek 44 až 57 korun měsíčně podle typu jejich pracovního zařazení. Mimo to v tropických vedrech pošta rozdává instantní nápoje.

Podle údajů pošty je v průměru třicet pracovních dnů s teplotou nad 26 stupňů a 86 dnů s teplotami do čtyř stupňů a poskytované příplatky na pořízení nápojů pro tyto dny stačí.

Kdy zaměstnavatel poskytuje v létě ochranné nápoje?

Povinnost poskytnout ochranný nápoj počíná u prací při nichž je energetický výdej vyšší než 106 W.m2 a teplota přesahuje 26 stupňů. Např. se jedná o ruční svařování, soustružení, strojové vrtání, práci dělníka v ocelárně, valcíře hutních materiálů, tažení nebo tlačení lehkých vozíků, obecně pracovníci v horkých provozech.

Dále se ochranný nápoj poskytuje je-li měřením doloženo, že při dané práci dochází u pracovníka ke ztrátě tekutin potem a dýcháním vyšší než 1,25 litru, či při trvalé práci v zátěži teplem. Poskytnutí ochranných nápojů lze v odůvodněných výjimečných případech řešit finančním plněním.

Při výkonu fyzicky nenáročné práce vzniká nárok na poskytnutí ochranného nápoje v případě, že teplota vzduchu na pracovišti překročí 34 stupňů.

Jako ochranný nápoj se v tomto případě poskytuje balená přírodní minerální voda slabě mineralizovaná, balená pramenitá voda nebo balená kojenecká voda nebo voda splňující obdobné mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky jako u jmenovaných balených vod – tedy i voda pitná.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

,