ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Zpřísnění po týdnu. Restaurace zavřou ve 20 hodin, trhy bez občerstvení

  • 428
Od středy musí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích se nesmí prodávat alkohol ani občerstvení.

Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Vláda zpřísněním reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví. Řada provozovatelů však tvrdí, že restaurace nejsou z hlediska šíření viru nebezpečnější než třeba obchodní centra nebo školy a další omezení provozní doby bude pro mnoho podniků již likvidační.

Proti nařízení. Pivovar nezavře a vyvěsí vlajku, hospody protest zvažují

Několik restaurací zvažuje, že otvírací dobu do 20:00 nedodrží, a připojí se tak k akci občanské neposlušnosti vyhlášené zaměstnanci pivovaru Malý Janek z Jinců ve středních Čechách.

Ten oznámil, že ve středu nechá svou restauraci otevřenou i po osmé hodině a vyvěsí českou vlajku. Jeho zaměstnanci tak budou protestovat proti vládnímu nařízení, s nímž nesouhlasí, řekl majitel Jiří Janeček.

Dodržování vládních opatření průběžně kontrolují policisté a strážníci, například v Praze ale na středu žádné speciální akce nebo posílení hlídek nechystají.

Uvolňování či zpřísňování opatření se v České republice řídí protiepidemickým systémem PES. V současné době platí z pětistupňové škály třetí úroveň, kdy většina podnikatelských činností může, byť omezeně, fungovat. Mírnější stupeň funguje od čtvrtka, současné rizikové skóre přitom od neděle odpovídá čtvrtému stupni.

Gastronomická zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru od 14. října do 2. prosince pro veřejnost uzavřena, fungovala jen s využitím rozvozu a okének. Od minulého čtvrtka s přechodem do třetího stupně mohly mít restaurace otevřeno mezi 06:00 a 22:00.

Nadále platí, že personál v nich může obsluhovat pouze usazené hosty a u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita stravovacích podniků může být naplněna maximálně na 50 procent.

,