Radní: vinař škodí, ať vrátí dotace

Vinice soukromého zemědělce Stanislava Holce z Mikulova jsou v zuboženém stavu. Tvrdí to radní z Novosedel na Mikulovsku a na jeho hospodaření na státních pozemcích v katastru obce, které spravuje Pozemkový fond, si stěžují. Stanislav Holec to ale odmítá.

"Vinice pana Holce jsou zubožené. Navíc poškozují vinice ostatních, protože se z nich šíří choroby a plevel," říká starosta obce František Trefilík. Novosedelští radní na to v dopise upozornili Pozemkový fond, ministerstvo zemědělství, Vinařský fond a další vinařské instituce.

Obec ve stížnosti upozorňuje i na to, že zemědělec použil v případě nově vysázených vinic dotace ministerstva zemědělství a Vinařského fondu. "Chceme, aby Pozemkový fond s panem Holcem okamžitě zrušil nájemní smlouvy a důsledně kontroloval využití dotací," říká Trefilík.

Zemědělec: je to lež

Podle soukromého zemědělce Stanislava Holce nejde o nic jiného, než o osobní spor mezi ním a starostou Trefilíkem. "Tentokrát zašel pan starosta hodně daleko. Myslím, že bude mít co vysvětlovat. Spory se vyhrotily v pozemkových úpravách. Existuje tady totiž lobby, která se chce dostat ke státním pozemkům, kterých je v Novosedlích ještě několik hektarů a já je mám pronajaty. Zúčastnil jsem se totiž velké privatizace v zemědělství, koupil jsem od státu nemovitosti, dluhy a získal jsem do pronájmu i část státní půdy, která se dnes prodává," míní Holec. Celou věc teď řeší jeho právníci.

Katastr obce Novosedel tvoří včetně zastavěné části šestnáct set osmdesát hektarů. Z toho je víc jak čtyři sta hektarů vinic. Stanislav Holec má vinice na více jak sto hektarech. "Jsou zarostlé, mladé vinohrady nemají opěrné kůly ani chrániče proti okusu zvěří a jsou natolik zaplevelené, že se sazenicím nedaří. Už léta se snažíme ovlivnit postup státních orgánů, které pozemky panu Holcovi pronajímají. Ale vždy jsme se dočkali odpovědi, že není důvod ukončit s ním na státních pozemcích nájem," připustil starosta František Trefilík.

Velké sousto

"Zarostlé vinice nejsou problém, je to otázka deseti dnů a bude okopáno. My pracujeme. Mluví za mě výsledky. Jestliže platí, že pouze z kvalitních hroznů se dá vyrobit kvalitní víno, tak nemůžeme být tak špatní. Například v Národním salonu vín má víno spousta firem, kterým dodáváme hrozny," říká Holec.

To potvrzuje Antonín Šťastný, ředitel společnosti Vinné sklepy Valtice, která z hroznů od Holce vyrábí vína. "Vinice pana Holce jsou v nadprůměrném stavu," zdůraznil Šťastný, který je současně i prezidentem Českomoravského svazu vinařských podniků. Podle něho dodává zemědělec kvalitní hrozny.

"Velmi často prší, což podporuje růst plevele. Je nutné si také uvědomit, že zemědělci v loňském roce a letos na jaře kvůli končícím dotacím mohutně sázeli a mnohdy si vzali velké sousto," dodal Šťastný.

Pracovníci Pozemkového fondu kontrolovali Holcovy vinice na popud obce v minulosti už několikrát. Závažnější problém ale nenašli. "Na zjištěné nedostatky byl pan Holec následně upozorněn a vyzván k jejich odstranění. Pro objektivní posouzení hospodaření byly rovněž objednány znalecké posudky. Jejich závěry jednoznačně neprokázaly, že by se jednalo o nedostatky, pro které by bylo nutné ukončit nájemní smlouvu," uvedl tiskový mluvčí fondu Michal Bureš.

Holcovy vinohrady kontroloval pracovník fondu i včera. "Na ne zcela uspokojivý stav pozemků bude nájemce upozorněn a vyzván k nápravě," dodal Bureš. "Pokud se ukáže, že má obec pravdu, měl by státní peníze vrátit," řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.