Podle Martina Jahna se posílení koruny citelně dotklo celé ekonomiky.

Podle Martina Jahna se posílení koruny citelně dotklo celé ekonomiky. | foto: Václav Pancer

Průmyslníci brojí proti koruně, chtějí euro

  • 123
Šéfové velkých firem vytáhli do boje proti silné koruně a chtějí co nejrychlejší zavedení eura. Vyplývá to z průzkumu mezi více než čtyřmi sty tuzemskými podniky, který společně provedlo několik obchodních komor a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Koruna, která vůči euru při meziročním srovnání srpnových kurzů posílila o více než dvanáct procent, snižuje firmám tržby, zisky a nutí je propouštět.

Akcionářům se již takový vývoj zajídá a hrozí tím, že začnou Českou republiku opouštět a budou podnikat buď dále na Východě, nebo v zemích, které už používají euro. Častou cílovou stanicí by se mohlo stát příští rok Slovensko, které od Nového roku přijme společnou evropskou měnu.

"Průzkum jasně ukazuje, že prudké posílení koruny se nedotklo jen několika oborů, ale dopadlo v podstatně na celou českou ekonomiku," tvrdí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a zároveň šéf ruského zastoupení Volkswagenu Martin Jahn. Podle něj se situace bolestivě projeví na celoročních hospodářských výsledcích českých firem.

Vláda: Měli jste si stěžovat dříve
Kdy Česko zavede euro, bude určitě zajímat kapitány největších českých průmyslových firem i příští týden na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Na něj má dorazit také premiér Mirek Topolánek.

"Dá se čekat, že hodně otázek bude směřovat právě k termínu zavedení eura," říká opatrně mluvčí svazu průmyslu Milan Mostýn.

Na otázky, kdy se bude platit eurem, včera museli členové vlády odpovídat i na tiskové konferenci věnované návrhu státního rozpočtu.

"Diskusi vedeme a jsme poslední, kdo zdržuje bezpečné přijetí eura. Stížnosti a starosti korporací, kterých si jinak velmi vážím, měly ale přijít dříve," uvedl ve středu premiér Mirek Topolánek s odkazem na úřadování předchozích vlád.

Ještě tvrději se vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Euro je třeba přijmout v okamžiku, kdy to nebude výhodné jen pro jednu, byť významnou skupinu, ale pro drtivou většinu společnosti," řekl Říman.

Polský premiér chce euro zavést v roce 2011
Za svými sousedy Česko už zaostává. Kromě Slovenska se na evropskou měnu chystá také Polsko. Premiér země Donald Tusk ve středu uvedl, že by země mohla přijmout euro už v roce 2011.

"Je to obtížný, ale splnitelný úkol," citovala Tuska agentura Reuters.

Česko by se podle posledního vývoje mohlo zbavit koruny nejdříve po roce 2012. Přesný termín pro zavedení eura ještě nebyl stanoven. A s tím mají průmyslníci problém. Sedmadvacet procent ze čtyř stovek oslovených společností uvedlo, že je silná koruna nutí uvažovat o přesunutí některých provozů do jiných zemí.

"To znamená, že firmy silnou korunu nepovažují jen za dočasný problém," upozorňuje šéf kopřivnické Tatry Ronald Adams. Pro MF DNES nedávno potvrdil, že o přesunutí výroby uvažuje a měnovým výkyvům se brání kupováním dílů a materiálu v zahraničí za eura. Tím přicházejí o práci jeho tuzemští dodavatelé.

Silná koruna naopak vyhovuje lidem, kteří rádi nakupují v zahraničí, a turistům. Spotřební zboží se za poslední rok stalo v cizině podstatně dostupnější a Češi díky silné koruně také přestávali za hranicemi "paštikařit".