Prodej cigaret překročil dvacet miliard

V Česku se loni prodalo přes 20,4 miliardy cigaret. Po propadu v roce 2000 odbyt cigaret v tuzemsku stále stoupá. Loni meziročně narostl o 6,8 procenta. Na úroveň obvyklou kolem roku 1999 se ale zatím trh nedostal.

Do roku 1999 se v Česku prodalo průměrně 21,5 miliardy cigaret ročně. Podle finančního ředitele české odnože firmy Reemtsma International zřejmě k růstu trhu s cigaretami přispělo zvýšení spotřební daně na dýmkové tabáky v roce 2001 a také kontroly prodejců na tržnicích.

V letošním roce odbyt podle Vavříka stoupne. Pokud by státní správa důsledně kontrolovala dodržování stanovených pravidel, mohl by se zvýšit až na 23 miliard kusů, uvedl. Například ukončení prodeje tabákových výrobků na tržnicích by mohlo legálnímu trhu přinést nárůst o miliardu cigaret.

V roce 2000 klesl v tuzemsku prodej cigaret na historicky nízkou úroveň 17,4 miliardy kusů. Od roku 1997 byl totiž český trh postupně zaplavován levnými vietnamskými dýmkovými tabáky, na které byla velmi nízká spotřební daň. "Samozřejmě, že se z těchto tabáků ručně balily cigarety," uvedl Vavřík.

Nové ceny cigaret
najdete ZDE
Od srpna 2001 se zvýšila spotřební daň na dýmkové tabáky v podstatě desetinásobně. Před tímto opatřením se ale dovozci předzásobili a zásoby podle Vavříka vydržely prakticky celý rok 2002. Poté dovozy klesly na zlomek původních objemů a mnozí spotřebitelé přešli opět zpět k průmyslově vyrobeným cigaretám.

Podle posledních tržních průzkumů má na českém trhu asi 75procentní podíl Philip Morris. Reemtsma má zhruba 9,3 a BAT asi 6,6 procenta. Podíly dalších firem nepřesahují čtyři procenta.