Prezident vrátil sněmovně novelu transformačního zákona

- Prezident Václav Havel dnes vrátil Poslanecké sněmovně novelu transformačního zákona, která měla napomoci při vypořádání dosud nevypořádaných majetkových nároků podílníků v družstvech. Novelu sněmovna schválila 19. května poté, co přehlasovala veto Senátu. Prezident vrátil novelu zejména proto, že přijatý zákon podle něj prohlubuje nerovnost mezi jednotlivými skupinami oprávněných osob.

V dopise upozornil Václav Havel na nerovnosti "konkrétně mezi osobami, které začaly provozovat zemědělskou výrobu a mezi osobami, které nezačaly zemědělskou výrobu provozovat".

Sněmovna přehlasovala veto Senátu
Sněmovna přehlasovala veto Senátu a opakovaně schválila levicovou poslaneckou předlohu, která má podle jejích autorů napomoci při vypořádání dosud nevypořádaných majetkových nároků podílníků v družstvech.

Pro schválení poslanecké předlohy transformačního zákona byl potřebný souhlas nejméně 101 z celkem 200 členů sněmovny. Hlasování se vůbec neúčastnili mimo jiné poslanci ODS, kteří před jeho zahájením opustili jednací sál, protože s předlohou nesouhlasili.

Senát zamítl novelu transformačního zákona
Senát dne 19.5. zamítl novelu transformačního zákona, která měla vypořádat majetkové nároky věřitelů družstev veřejně obchodovatelným cenným papírem. Senátoři v rozpravě často uváděli, že norma navržená poslanci ČSSD je diskriminující a nemorální, neboť straní dlužníkům a povede k legalizaci vyvlastnění. Novelu obhajovali pouze sociálnědemokratičtí senátoři, včetně ministra zemědělství JanaFencla.

Pro zamítnutí hlasovalo 39 z 65 přítomných senátorů, proti bylo 21. Senát již loni zamítl novelu transformačního zákona poté, co ji v Poslanecké sněmovně prosadila levicová a republikánská opozice.