Zejména mladí lidé se místo spoření oddávají životu na splátky. Ilustrační foto.

Zejména mladí lidé se místo spoření oddávají životu na splátky. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Před nákupem na splátky čtěte, varují experti

  • 36
Snadný nákup bez peněz povzbuzuje čím dál větší chuť lidí se zadlužit. Odborníci varují, aby lidé zbrkle neskočili na lep lákavých nabídek a posléze zjistili, že na splátky půjčky nemají.

Za uplynulých dvanáct měsíců si v bankách, u splátkových firem a úvěrových společností Češi půjčili více než 100 miliard korun. Na konci dubna podle České národní banky lidé dlužili celkem už 442 miliard. Ještě před šesti lety to bylo něco přes 100 miliard.

Ačkoliv bankéři a analytici shodně říkají, že zadlužení domácností je oproti západní Evropě stále nízké, zvyšuje se počet lidí, kteří přecenili své finanční možnosti a mají problém se splácením úvěrů. Lidé se totiž často upíšou bance či úvěrové firmě bez toho, aby dobře věděli, k čemu se ve smlouvě vlastně zavazují.  

Renáta Köttnerová z olomouckého krajského úřadu se domnívá, že problémy s rostoucím zadlužováním způsobuje i netrpělivost lidí.

"Jsou netrpěliví, atak jsou chudí. Protože jsou chudí, tak jsou zase netrpěliví," vysvětluje Köttnerová takzvanou Beckerovu teorii, podle níž si lidé chtějí užít peněz hned a nehledí do budoucna.

Podle předsedkyně sdružení Spes Andrey Běhálkové je zárodek problémů už přímo ve znění smlouvy o půjčce. "Mnozí klienti ani nevědí, co podepisují. Pak jsou ve smlouvě takové podmínky, jejichž konce ani v ten okamžik nejsou schopni dohlédnout," vypočítává.

Její sdružení se proto snaží oslovit banky, aby zveřejnily plné znění smluv, které dávají klientům. Drtivá většina bank to podle ní s odkazem na své obchodní podmínky nechce učinit.

Riziková skupina: mladí
V pátek se banky spolu s českými, britskými a německými odborníky sešly, aby se při řešení osudů předlužených Čechů poučily z jejich zkušeností.

Jak pomáhat předluženým lidem, jim radil i Malcolm Hurlston z britské společnosti Consumer Credit Counselling Service. Hurlston má třicetileté zkušenosti s poradenstvím dlužníků v zemi, kde má nějakou formu úvěru téměř každý.

Podle něj je největším problém zadlužování mladých lidí, kteří ještě nemají žádné závazky. "Sice pracují, ale bydlí u rodičů, a když se pak postaví na vlastní nohy a chtějí si udržet svůj standard, musí si půjčit. Mnozí z nich však nezvládají splátky," uvedl Hurlston.