Nezaměstnanost - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Práce je více: hlavně pro zdravé, mladé a muže

  • 129
Na úřady práce už s cílem najít zaměstnání nechodí tolik lidí jako před rokem. Nezaměstnanost klesá, ale pro některé skupiny obyvatel to neplatí.Ke konci června hledalo práci téměř 490 tisíc lidí, což je o 28 tisíc méně než před rokem.

Přibylo však nezaměstnaných mezi ženami, lidmi se zdravotním postižením a staršími padesáti let.

Například nezaměstnaných, kteří už se přehoupli přes padesátku, přibylo skoro deset tisíc a těch se zdravotními problémy dva tisíce.

"Z ekonomického růstu určitě tyto skupiny profitují méně než občané mladí, zdraví, vzdělaní, sebevědomí a krásní," říká Jarmila Mateřanková, zástupkyně ředitele opavského úřadu práce. To je podle ní vidět na tom, že zatímco mladí lidé rychle úřad práce opouštějí, staří zůstávají a je jich čím dál více.

Podobně mluví i úředníci z dalších koutů republiky. "Lidé starší padesáti let jsou teď skupinou nejvíce ohroženou dlouhodobou nezaměstnaností," říká Pavel Literák z úřadu práce v Jihlavě. Firmy touží hlavně po mladších lidech.

Nejhorší podle úředníků je, když se u nezaměstnaných nahromadí více handicapů. "Mezi staršími lidmi je větší podíl těch se základním vzděláním, zdravotním postižením či nějakým omezením," říká Tomáš Raichl z úřadu práce v Teplicích.

Jednoznačně přitom platí, že čím nižší vzdělání a vyšší věk, tím méně šancí práci nalézt. "V současné době by měl největší šanci zaměstnání nalézt mladší muž v nějakém strojařském nebo stavebním oboru," říká Jaroslav Kunc z mosteckého úřadu práce.

To dokazují i statistiky, které říkají, že bez práce je o 31 tisíc mužů méně než žen. Za poslední rok se mezera zvětšila. Přibývající pracovní místa převážně ve strojírenství či stavebnictví nahrávají spíše silnějšímu pohlaví.

Naopak lépe než loni jsou na tom z hlediska práce absolventi škol. Těch byla pravidelně v červnu na úřadech práce hojnost, letos je to lepší. Převážně je to kvůli tomu, že nárok na podporu v nezaměstnanosti mají, až když alespoň rok odpracují včetně brigád.

"Raději zůstávají doma a rodiče tak na ně mohou brát ještě přídavky na děti a využívat jiné sociální výhody," říká Pavel Literák z úřadu práce v Jihlavě. Více jich podle něj dorazí po prázdninách.

Méně nezaměstnaných mezi mladými vycházejícími ze škol je však i kvůli tomu, že teď končí slabé populační ročníky. Podniky také povzbudilo k většímu zaměstnávání mladších lidí zrušení vojenské služby. "Předtím se zdráhaly mladé muže před vojenskou službou přijmout," říká Raichl.