Právník Tomáš Otruba

Právník Tomáš Otruba | foto: Nordic Telecom

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

  • 7
Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních architektů těchto změn je právník a investor Tomáš Otruba. Podle Deníku N, který přinesl jeho osobnostní i podnikatelský profil, se do dění ve skupině PPF zapojil nejen jako člen poradního sboru rodiny Kellnerových, ale i jako nový partner nejbohatší Češky Renáty Kellnerové.

Otruba se v minulosti podílel například klíčových transakcích PPF, například převzetí Telefónicy či spojení České pojišťovny s italskou Generali, připomíná Deník N. Zdroje, které oslovil se shodují na tom, že jeho zkušenosti s přípravou a vypořádáním takovýchto obchodů mohou být pro PPF velmi přínosné.

„Pro PPF může mít Tomáš teď obrovskou přidanou hodnotu, zejména může významně pomoci se strategií a novými dealy,“ řekl deníku advokát Petr Přecechtěl z právní kanceláře BBH, kde Otruba léta působil.

Podle dalších citovaných zdrojů řídí nyní Otruba přesun klíčových aktiv do nově vytvořeného rodinného holdingu Amalar vlastněného Renátou Kellnerovou a jejími dvěma dcerami, Annou a Larou. „Své dovednosti už ukázal, teď už to byla jen otázka lidské důvěry, kterou si dokázal získat. Důvěry, že bude Kellnerovým říkat věci pravdivě a že nebude hrát sám na sebe,“ popsal deníku zapojení zkušeného právníka další z obeznámených insiderů.

Kellnerová a dcery. Rodina zesnulého miliardáře zakládá nový holding

Po smrti Petra Kellnera totiž potřebovala dědička rozsáhlého byznysového impéria Renáta Kellnerová někoho, komu mohla důvěřovat, shodují se lidé z kruhů blízkých rodině i PPF. Mezi klíčovými vlastnostmi Tomáše Otruby pak zmiňují chytrost, analytický přístup a cílevědomost. V roce 2022 dokázal jako patnáctý Čech zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest, připomíná Deník N.

Tomáš Otruba je zakladatelem investiční skupiny Nordic Investors Group, do níž spadá i operátor Nordic Telecom. Ten se v minulosti zkoušel stát čtvrtým tuzemským mobilním operátorem, nakonec neúspěšně. V současnosti je investorsky činný i v Peci pod Sněžkou, kde mu patří například Grand Hotel Hradec.