Německo i Rakousko se obávají protievropských nálad.

Německo i Rakousko se obávají protievropských nálad. | foto: Profimedia.cz

Poslanci EU chtějí otevřít trh práce, Němci a Rakušané ne

  • 3
Většina poslaneckých klubů Evropského parlamentu vyzvala staré členy Evropské unie, aby otevřeli trhy práce pro všechny obyvatele EU. Proti byli jen někteří poslanci z Rakouska a Německa, kteří se obávají protievropských nálad ve svých zemích.

Německá poslankyně Karin Jönsová připomněla, že i český ministr práce Zdeněk Škromach prohlásil, že Česko by mohlo zavést po vstupu Rumunska a Bulharska restrikce pro jejich občany.

Škromach v polovině prosince řekl, že pokud staré členské státy neotevřou pro české občany své trhy práce, zváží Česko přechodná opatření vůči oběma zemím, které by měly do EU vstoupit v roce 2007.

V tuto chvíli ovšem Česká republika s ničím takovým nepočítá, řekl mluvčí stálého zastoupení při EU Jan Vytopil.

Europoslanci debatovali o zprávě, kterou před dvěma týdny schválil výbor pro zaměstnanost a kterou by mělo podle očekávání s přehledem přijmout ve středu i plénum parlamentu.

Své trhy práce novým zemím otevřely Británie, Irsko a Švédsko. K témuž se chystají Španělsko, Portugalsko a Finsko. Francie a Belgie režim změkčí pro vybrané profese. Německo a Rakousko budou v restrikci pokračovat.

Komisař Vladimír Špidla zdůraznil, že občané nových členských zemí by na tom neměli být hůř než lidé z třetích zemí žijící a pracující v "patnáctce".

Německý poslanec Thomas Mann prohlásil, že dokument není sice právně závazný, ale je to výzva, která by mohla být zneužita. Staví nové země proti starým, řekl. "Neměli bychom spěchat zbrkle kupředu."

Podle Rakušana Haralda Ettla by restrikce omezily obavy v Rakousku a Německu. Rychlé otevření pracovního trhu by znamenalo protievropské nálady v našich zemích, řekl Ettl.

,