V boji o DPH zůstalo Polsko samo proti zbytku Evropy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Poláci trvají na svém, DPH budou vetovat

  • 38
I když Kypr i Česká republika nakonec ustoupily tlakům ostatních zemí Unie a rezignovaly na unijní dohodu o DPH, Poláci trvají na svém. Ačkoli zůstali proti zbytku EU osamoceni, budou dohodu vetovat. Podle polského tisku znamená současná situace jen další problémy pro EU.

Polsko, stejně jako Česká republika, usiluje o prodloužení svého přechodného období, které umožní vybírat nižší daň za bytovou výstavbu. Bez ní by podle odborníků cena nových bytů u našich severních sousedů vzrostla o zhruba 15 procent.

Varšava v pondělí rozhodla, že nebude souhlasit s prodloužením období, po které může část zemí EU uplatňovat nižší sazby DPH na některé zboží a služby. Polsko je jediná země, která je proti. 

Polský nesouhlas by měl normálně vést k tomu, že kompromis, na němž se 22 zemí dohodlo před týdnem, nevstoupí v platnost, protože v daňových věcech se EU musí vyslovit jednomyslně. ČR a Kypr se k dohodě přihlásily v sobotu. - více zde

Pro Česko by to mělo znamenat, že se vrátí k původnímu stavu - přechodná období umožňující aplikovat nižší sazbu DPH na bydlení a teplo skončí v roce 2007. Možnost pokračovat v nižším zdaňování by Praha musela prosadit do konce příštího roku v novém jednání.

"Zpočátku polské stanovisko podporovaly i Česká republika a Kypr," připomíná list Gazeta Wyborcza. "Obě země ale podlehly tlaku zbývajících 22 členů EU," dodává deník.

Pozdvižení v Unii
Polská vláda se podle něj odhodlala k otevřenému konfliktu s EU i s vědomím toho, že vyvolá gigantický skandál. Státy někdejší patnáctky totiž nyní budou muset  zvednout sazby DPH. Další polský deník Rzeczpospolita přináší mimo jiné názor Ireny Ožógové, daňové poradkyně a bývalé náměstkyně ministerstva financí.

"Vláda má na výběr. Buď bude trvat na svém vetu a bude proti výhodám pro ostatní, které Polsko nemá, anebo se bude snažit něco vytěžit. Tedy přistoupit na kompromis a zároveň udělat něco pro polskou společnost," radí Ožógová.

Rakousko stále doufá
V úterý dopoledne Rakousko jako předsednická země Evropské unie potvrdilo, že obdrželo odmítavé stanovisko Polska k návrhu snížené DPH. Rakousko nyní situaci vyhodnocuje.

Rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser v Berlíně podotkl, že polské odmítavé stanovisko způsobilo v EU "velmi vážnou situaci". Vyjádřil nicméně naději, že ještě není vše ztraceno. "Učiníme návrh, jak postupovat v příštích dnech," uvedl a dodal, že stále doufá v pozitivní výsledek.