Pivem roku 2001 se stal Budvar

Dvanáctistupňové pivo Budvar z národního podniku Budějovický Budvar se stalo, stejně jako pro rok 2000 i Pivem roku 2001. Výsledky celoroční ankety čtenářů časopisu Pivní kurýr, v níž druhé místo obhájila dvanáctka Radegast Premium a třetí místo jedenáctka Šerák z pivovaru Holba Hanušovice, vyhlásili zástupci časopisu v pražském kabaretu U Fleků. V dalších kategoriích získal titul Desítka roku 2001 plzeňský Gambrinus, který si tak vyměnil pořadí s krušovickou desítkou.

Třetí místo v "desítkách" tentokrát získal Staropramen namísto desítky Starobrno, která pro rok příští skončila čtvrtá.

V kategorii Naše pivko, která hodnotí oblibu piva malých pivovarů s výstavem do 200 000 hektolitrů, zvítězil už počtvrté za sebou znojemský Hostan. Druhé a třetí místo obhájily pivovary Vyškov a Herold.

Pivovarem roku se pak stalo Starobrno, na dalších místech se umístily Velké Popovice a Staropramen (letošní pořadí Radegast, Budvar, Starobrno).

Titul Tmavé pivo obhájil desetiprocentní Velkopopovický Kozel, další místa obsadily jedenáctka Havran z pivovaru Vyškov a Herold třináctka z pivovaru Herold.

Nejlepším speciálem roku 2001 byl vyhlášen Velvet z Pražských pivovarů, druhé místo obsadil Kvasar z pivovaru Černá hora, třetí je Červený drak ze Starobrna.

Soutěž o pivo roku 2001 se konala již podesáté. Hlasování se zúčastnilo 74 585 čtenářů, zatímco v prvním ročníku do ankety došlo pouze 5937 hlasů.