Pavlovičtí staví Centrum moravského vinařství

  • 3
Milovníci kvalitního vína budou mít brzy další stánek, kde budou nejen ochutnat skvosty tuzemských vinařů, ale navíc se seznámit s vinařskou historií. Areál firmy Moravská Agra v centru Velkých Pavlovic by se totiž měl do roku 2008 přeměnit v Centrum moravského vinařství.

"Po rozsáhlé přestavbě by zde měla při odhadovaných nákladech 400 milionů korun vyrůst expozice významných výrobců vín, informační centra, restaurace i ubytovací zařízení," uvedl jihomoravský krajský zastupitel Jan Koráb.

Stavbaři nejprve opraví a přestavějí památkově chráněný objekt Sýpky a jeho okolí. Od prosince do března 2006 si první část staveb vyžádá přibližně 110 milionů korun.

"Náklady by měly pokrýt dotace a vlastní zdroje," uvedl Koráb s tím, že o peníze město požádá EU a Jihomoravský kraj by měl později vinařské centrum propagovat.

Ze zadání projektu vyplývá, že Moravská Agra by poskytla nemovitosti do dlouhodobého pronájmu. Partnerem se vedle města stane i Forum Moravium, občanské sdružení vinařů a poskytovatelů služeb ohledně vinařské turistiky Velkopavlovické podoblasti.

Projekt centra počítá s rozvojem vinařské turistiky a chce se soustředit nejen na cestovní kanceláře, ale i na individuální zájem a společenské aktivity firem. V obci působí 25 vinařských firem a bezprostředně na nový objekt navazují objekty firem Vinium, Baloun a Pavlovín.

Obdobná zařízení v tuzemsku jsou například nová expozice Regionálního muzea v Mikulově nebo Národní salon vín ve Valticích. V zahraničí již existuje například londýnské vinařské centrum Vinopolis nebo Deutsche Weininstitut, který nabízí až 1000 vinařských akcí pro veřejnost ročně.