Diskuze

Jak dostat otce domů k dětem? Pomoct má prodloužení otcovské na dvojnásobek

Kompenzaci za sedmidenní péči o novorozené dítě čerpá v Česku skoro půlka novopečených tatínků. Od příštího roku by se měla otcovská prodloužit na dvojnásobek a otcové by tak měli mít nárok na dva týdny poporodní péče. O tom, jestli se tak skutečně stane, rozhoduje v těchto dnech Senát.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Po dvou letech fotrování musím přiznat, že kromě přebalování a futrování kašiček začala ta otcovská práce až někdy po šesti měsících. Až tehdy jsem konečně začal mít pocit, že mám na batole vliv.

Předpokládám, že ta největší práce mě teprve čeká. Osobně si myslím, že by fotrům spíš prospěla nějaká ta dovolená navíc každý rok, aby mohli být víc doma. Chápu, že na obstarávání děcka jsou jiné nástroje, jako povolenky k lékaři apod. Domluvit si ale dovolenou a strávit po doktorovi s malým zbytek dne mi přijde jako mnohem větší přínos, než proces vyzvednout-prohlídka-návrat-odevzdat papír.

0 0
možnosti
Foto

Tak k doktoru chodí s dětmi ten, kdo je s nimi doma, ne? Proto je s nimi doma, aby se mohl o tyhle věci postarat, když je druhá polovička v práci. Já nějak nechápu to, proč někdo běhá po doktorech v párech (pokud nejde o něco vážného), akorát tam takoví lidé zabírají místo a vydýchávají vzduch.

0 0
možnosti
Foto

Ano, budu doma rok s dítětem za 15 % svého obvyklého příjmu. ;-DR^

0 0
možnosti
MT

Protože rodičovskou, která je na tři roky a může si ji vybrat jak otec, tak matka, využívala ani ne dvě procenta rodičů,“ říká Alena Křížková ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/otcovska-davka-rodicovska-deti-kompenzace-prispevek-premium-zpravodajstvi.A210817_193922_ekonomika_mato?zdroj=top

?????

0 0
možnosti
Foto

Myslela asi otců, protože potom by to odpovídalo.

0 0
možnosti
JK

A jaký je důvod "dostávat otce k dětem" ? Nebylo by lepší to nechat na dohodě těch rodičů ?

4 0
možnosti
RR

R96o59m18a85n 66R97a66k

18. 8. 2021 6:11

Asi něco nechápu. S první jsem byl doma na dovolené týden a šlo se dělat.

S druhou dcerou jsem byl po porodu 9 dnu na ošetřovačce kterou napsali v porodnici na to první dítě(samo doma být nemůže). Pak jsem si vzal deset dnů otcovske dovolené, pak čtyři dny náhradního volna a nakonec dva týdny dovolené. Hlavně starší, tehdy skoro tříleté dceři jsem pomohl s přijetím miminka, aby když máma skáče okolo něj, tak ja byl se starší a ta nežárlila třeba. Užil jsem si to luxusně, zaměstnavatel to věděl půl roku předem a bylo to až až.

0 0
možnosti
Foto

Já nevím, ale když si vezmu, kolik novinek tento moderní evropský svět vymyslí, tak si myslím, že za pár let budeme úplně na dně . Podle někoho by by měli být doma celou mateřskou oba manželé. O článek jinde se bude chodit do školy jen ve středu, takže rodiče budou doma hlídat i děti na základce..

V USA je žena doma na šestinedělí a konec, my tu budeme vymyslet "lepší" svět, ale nevím, kdo to zaplatí a kdo bude vlastně pracovat!

6 0
možnosti
MK

Je to kravina. Tatínek domů není jen na těch x dnů dovolené navíc. Mimochodem, my, co jsme takové novinky neměli jsme si brali normální dovolenou a pak jsem doma byli po práci, protože jsme to tak chtěli, vidět dítě, pomoci ženě. Teď se z toho dělá úřad, jak tata bych se styděl, protože to považuji za samozřejmost.

10 0
možnosti
Foto

Za R-U nebyly ani ty mateřské dovolené a rodičovské dovolené. Doba se mění. Já si naopak myslím, že otcovská dovolená by měla být přibližně stejně dlouhá jako mateřská a měla by začínat narozením dítěte. Není to přece jen matčino dítě, má dva rodiče a je přirozené, že o něj budou oba starat.

Pokud je dítě jen matky tak nemá smysl žádnou rodinu zakládat, protože to ani rodina není, je to matka s dítětem a volitelně to ostatní jako třeba pes nebo otec. Pokud by to mělo fungovat jak si to představujete vy, tak otcovství je jen bezcennou formalitou, pak stačí když si žena udělá dítě stříkačkou v koupelně a stát jí může vyplácet dávky, rodiny netřeba.

Tak jak to teda a je a za co konkrétně byste se styděl?

0 5
možnosti
Foto

Myslím si, že rodinám by více pomohlo, kdyby český stát konečně vypráskal ze soudů všechen ten šmejd, který tam vytváří odstrašují příklad toho jak může pro otce založení rodiny a péče o rodinu dopadnout, když se do toho vloží česká justice.

České opatrovnické soudy jsou bohužel plné dacanů, grázlů, hlupáků a šmejdů, kteří by měli spíš sedět v kriminále než nosit soudcovský talár. Dokud tento odpad českého právního prostředí nebude adekvátně zneškodněn, nelze od prorodinných iniciativ státu očekávat lepší než značně omezený účinek.

0 3
možnosti