Lukáš Zelený roky vedl právní oddělení největší české organizace na ochranu spotřebitelů dTest a od července se jako nový člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) věnuje třeba i tuzemským telefonním operátorům. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Nákupy online: důležité je neplatit předem, ale na dobírku, radí právník Zelený

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Mgr. Lukáš Zelený roky vedl právní oddělení největší české organizace na ochranu spotřebitelů dTest a od července se jako nový člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) věnuje třeba i tuzemským telefonním operátorům. V rozhovoru popisuje, na co si dát největší pozor při vánočních nákupech, ale i proč se tak těžce výrobcům dokazuje, že se jejich zboží po záruce rozbíjí schválně.

Evropská unie dává stále větší důraz na životní prostředí a udržitelnost. Jak se to slučuje s praktikami mnohých výrobců, jejichž ledničky, pračky, trouby a další zboží se rozbíjí nedlouho po záruce, nebo je jejich životnost minimálně nižší než v době našich rodičů?
Samozřejmě že neslučuje. A je to jedno z velkých témat, které se řeší i na evropské úrovni a dotýká se ochrany spotřebitelů. Není to ale vůbec snadné. Na jednu stranu mluvíme o tom, jak je v budoucnu nutné jezdit auty na elektrický pohon, o převodu průmyslu na šetrnější principy, ale souběžně s tím chrlíme tuny a tuny výrobků, které skutečně nemají nějakou super dlouhou životnost. 

Oprava navíc bývá drahá a tenhle systém v podstatě nutí lidi kupovat si stále nové a nové zboží. Na druhou stranu tohle pohání celou ekonomiku. Spotřebu. Lidé tu situaci samozřejmě také vnímají a dlouhodobě se mluví o takzvaných „kazítkách“, tedy jakýchsi zvláštních součástkách nebo počitadlech, které způsobí kratší životnost konkrétního výrobku. Ale nic takového zřejmě není a funguje to úplně jinak. Většinou to bude způsobeno použitými materiály, postupy, nikoli speciálním zařízením. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma