Víno

Víno - Víno | foto: Profimedia.cz

Obce pomáhají vinařům vyplňovat povinné formuláře

Jihomoravské obce začaly pomáhat drobným vinařům se složitým vyplňováním tiskopisů a hlášení, jež mají odevzdat do soboty. Do projektu, který na žádost vinařů připravil Jihomoravský kraj ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky, se zatím zapojilo asi padesát obcí.

"Je to šestina z více než 300 obcí v kraji, kde se vinná réva pěstuje," uvedl brněnský krajský radní Jan Letocha.

Obce získaly od kraje speciální program na vyplňování všech potřebných formulářů a mohly své pracovníky nechat za tímto účelem proškolit. "Pokud k těmto účelům zaměstnají člověka z úřadu práce, jeho mzdu plně uhradí ministerstvo práce a sociálních věcí," upřesnil Letocha.

Od začátku týdne zaměstnávají takového člověka například Hustopeče na Břeclavsku. "Zatím se na něj obrátilo zhruba 15 lidí, v odpoledních hodinách bude dojíždět i do okolních obcí," řekl starosta obce Jiří Teplý. Podle něj však pomoc přišla pozdě, i když by měl být původní termín pro odevzdání hlášení prodloužen až do konce roku.

S tak vstřícným postojem jako v Hustopečích se však vinaři nesetkají všude. "Jsme ochotni formuláře rozdat a zase vybrat, ale zaměstnávat kvůli tomu na dva týdny člověka nám nepřipadá rozumné," řekl starosta obce Bořetice na Břeclavsku Václav Petrásek. Formuláře však v Bořeticích již tři dny nemají.

Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Mechovec věří, že pro drobné vinaře má tato forma pomoci význam. "Podobné služby nabízí vinařům i Rakousku a naši pěstitelé o ni po vzoru sousedů sami žádali," řekl Machovec. Připustil, že celý systém pomoci se teprve rozjíždí a letos začal pozdě. Do budoucna očekává zvýšení zájmu ze strany obcí.

Proti složitosti ohlašovací povinnosti, která začala v Česku platit po vstupu do Evropské unie, protestovali vinaři již koncem minulého roku.

,