Zájezdy zdražovaly, odívání naopak

Zájezdy zdražovaly, odívání naopak | foto: Roman Čejka

O inflaci se přetahovaly zájezdy a výprodeje

  • 5
Ceny v červenci mírně vzrostly. Jako tradičně zdražování táhly dovolené. Přesto ale meziroční růst o 2,3 procenta zůstal za očekáváním trhu.

Oproti červnu zdražila rekreace, kultura. Za tuzemské dovolené si Češi museli připlatit kolem šesti procent, za zahraniční přes šestnáct. O necelá dvě procenta vzrostlo nájemné v regulovaných bytech.

Na druhou stranu, jak je v létě obvyklé, cenový růst brzdily letní výprodeje. Klesaly ceny obuvi i konfekce. Zlevňovaly i potraviny, a to především brambory, zelenina, ale také obiloviny a tím pádem pečiva, uvedl Český statistický úřad.

"Seriál na pokračování připomíná zdražování cigaret. Spotřební daň se u tabákových výrobků zvyšovala v březnu, do cen ovšem prosakuje pozvolna. V červenci se tak ceny tabákových výrobků zvýšily o další dvě procenta," připomněl analytik Patrie David Marek.

Nadále podle ekonoma ČSOB Petra Dufka platí, že inflace bude v následujících měsících pozvolna stoupat k cílové hodnotě České národní banky.

"V posledním čtvrtletí by se inflace měla dostat až nad úroveň 3,5 procenta. V úvodu příštího roku bude dokonce podle Marka atakovat čtyřprocentní hranici," řekl ještě před zveřejněním výsledků agentuře ČTK.

S tím souhlasí i David Navrátil z České spořitelny. "Pokles inflace je pouze dočasný. Do konce roku čekáme akceleraci nad 3,5 procenta," uvedl.