Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Nezaměstnanost v listopadu mírně stoupla. Práci hledá 274 tisíc lidí

  • 1
Oproti říjnu je míra nezaměstnanosti vyšší o desetinu procenta. Počet uchazečů o zaměstnání se meziročně zvýšil o 77 237 osob a meziměsíčně o 2 841 lidí. Čísla evidovaná Úřadem práce stagnují a to hlavně kvůli programu Antivirus, který má skončit společně s rokem 2020.

ÚP eviduje za listopad 274 526 tisíc uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak vzrostl na 3,8 procent. Meziměsíčně vzrostl i počet volných pracovních míst, je jich celkem 317 972. Nicméně proti listopadu roku 2019 je toto číslo menší o 20 698 míst.

Zdroj: Úřad práce

Ještě před zveřejněním dat Úřadu práce o nich informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na svém twitterovém profilu. „Práce je hlavně v průmyslu, nezaměstnanost se snížila v regionech s průmyslovými zónami,“ uvedla šéfka resortu.

Osmnáct tuzemských okresů hlásí meziměsíční pokles nezaměstnanosti. Jde například o Tachov, Mladou Boleslav, Plzeň-město nebo Chomutov. Čísla naopak rostla v okresech Jeseník, Jindřichův Hradec, Písek či Klatovy, dohromady bylo okresů s rostoucí nezaměstnaností 59.

Přišli jste o práci? Najděte si novou na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz

Nejvyšší podíl nezaměstnaných, konkrétně 7,9 procenta  eviduje ÚP v okresu Karviná. Následují okresy Ostrava-město, Most či Chomutov. Nejnižší je naopak v Rychnově nad Kněžnou a to 1,8 procent. Premianty mezi okresy, co se týče zaměstnanosti, jsou i Pelhřimov, Praha-východ či Jindřichův Hradec.

Podíl nezaměstnaných mužů vzrostl na 3,6 procenta a u žen zůstal na 3,9 procenta.

Otazník nad kurzarbeitem

V říjnu míra nezaměstnanosti dokonce klesla a to na 3,7 procenta. Fakt, že nezaměstnanost stagnuje, je podle analytiků i podle ministerstva práce a sociálních věcí dán hlavně trvajícím programem Antivirus. 

Ve čtyřiceti na střední. Sto tisíc lidí bude muset projít rekvalifikací

Možnost zažádat o podporu prostřednictvím programu se nicméně krátí. Antivirus skončí na konci roku a nahradit ho má kurzarbeit. V jeho případě by zaměstnavatel platil lidem za odpracované hodiny a stát by jim poskytoval část výdělku za neodpracovaný čas.

Organizace zaměstnavatelů a odbory nyní naléhají na Sněmovnu, aby se na kurzarbeitu urychleně dohodla a schválila ho. Podle nich již totiž dochází čas a zaměstnavatelé i zaměstnanci budou potřebovat pomoc od státu i v dalších měsících.

Nezaměstnanost začala letos růst po začátku pandemie koronaviru, jejíž první případy se v Česku objevily 1. března. V prvních třech měsících roku se ještě pohybovala kolem tří procent. V dubnu nezaměstnanost vystoupala na 3,4 procenta a od července do září se držela na 3,8 procenta.

„Pokud jde o turistickou sezonu, ve většině regionů byla přerušena v návaznosti na přijatá bezpečnostní opatření. S rozjezdem té zimní zaměstnavatelé čekají na vývoj celkové situace, a s tím související případné rozvolňování,“ komentoval dosavadní vývoj nezaměstnanosti generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. „V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezonních prací, především v zemědělství a lesnictví, pravděpodobně vzroste. Celkový vývoj bude záviset také na situaci kolem koronaviru,“ doplnil.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR v listopadu (v %)
KrajŘíjen 2020Listopad 2020
Praha3,43,4
Středočeský3,33,3
Jihočeský2,72,8
Plzeňský3,03,1
Karlovarský5,05,1
Ústecký5,25,2
Liberecký3,83,8
Královéhradecký2,82,9
Pardubický2,52,6
Vysočina2,92,9
Jihomoravský4,14,2
Olomoucký3,63,7
Zlínský2,92,9
Moravskoslezský5,35,3
ČR3,73,8

Zdroj: Úřad práce

,