Oslabení koruny po intervencích centrální banky kritizují podle mluvčí Potravinářské komory Jarmily Štolcové především výrobci, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menší výrobci cukrovinek a někteří zpracovatelé masa.
Růst nákladů vede potravinářské firmy ke snižování marží, řada z nich si však prý již nemůže další snižování dovolit. Někteří producenti se obávají, že budou muset omezit výrobu a snížit počet zaměstnanců.
Například zpracovatelé masa uvádějí, že v důsledku intervencí omezili dovozy prasat ze zahraničí a zvýšili porážky zvířat z českých chovů. Zvýšená cena obilí se prý promítne do cen krmiv a následně zdraží potraviny živočišného původu, zejména maso a vejce.
Zdražení a s tím související omezení dovozů může být naopak pro tuzemské výrobce pozitivem. "Převážně pozitivní dopad zmíněné intervence ČNB lze zaznamenat u zpracovatelů mléka a mléčných výrobků, kteří velký díl své produkce vyvážejí," poznamenala Štolcová.
"I přes skutečnost, že si řada firem zajistila v bankách kurzy eura a dolaru za předem dohodnuté ceny, počítají podle předběžných propočtů se ztrátou," uvedla Štolcová. Důvodem bývají například dlouhodobé smlouvy v českých korunách na výrobky vyráběné z dovážených surovin placených v eurech.