Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer | foto: Michal Šula, MAFRA

Singer: Na ceny potravin nebudou mít intervence vliv, spíš zpomalí růst

  • 163
Devizové intervence, které Česká národní banka zahájila minulý týden, nebudou mít podle guvernéra banky Miroslava Singera dramatický vliv na růst cen potravin. V pátek uvedl, že spíš zpomalí jejich růst. Základním smyslem devizových intervencí je podle něj posílení konkurenceschopnosti České republiky.

"Zatímco letos potraviny v průměru zdražovaly o tři procenta přes jednotlivá čtvrtletí, čekáme, že budou zdražovat méně, někde na úrovni dvou procent. Ten krok není pro ceny potravin dramatický, a ten jejich růst se prostě zpomalí," řekl Singer.

K vývoji v uplynulém týdnu guvernér uvedl, že se evidentně zvýšila poptávka po elektronice. "To je jednorázová věc a nelze ji přeceňovat," dodal.

Základní smysl intervencí, jakmile bude pochopen jako dlouhodobý krok, je podle guvernéra posílení konkurenceschopnosti ČR. "Přes kurz zvyšujete schopnost ekonomiky vydělávat," uvedl mimo jiné.

K intervencím podle něj centrální banka musela přistoupit především kvůli hrozbě deflace, která by se bez ovlivnění kurzu ještě více prohloubila. "Naše analýzy ukazovaly, že pravděpodobnost deflace výrazně narostla a ona by do značné míry narostla, i kdybychom nepřistoupili k intervencím.

Trhy nám totiž přestávaly věřit, že to myslíme vážně s devizovými intervencemi. A kdybychom jim oznámili prognózu, která předpokládá pokles sazeb do záporných hodnot, a nic neudělali, tak by se k tomu velmi pravděpodobně přidalo i posilování koruny," uvedl. Proto ČNB podle něj přistoupila k intervencím dřív, než by k nim byla donucena okolnostmi.

Centrální banka ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu, její kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace.

Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

,