HDP, ekonomika, peníze, obchod (c) profimedia.cz/corbis

HDP, ekonomika, peníze, obchod (c) profimedia.cz/corbis

Největší světovou korporací je i letos Wal-Mart

  • 3
Pouze třicet států se může chlubit takovým HDP, které převýší obrat největší firmy na světě - maloobchodního řetězce Wal-Mart. Jeho tržby odpovídají roční produkce Egypta nebo Kolumbie. Za Wal-Martem následují v žebříčku největších firem ropné koncerny BP a Exxon Mobil.

Seznam pěti set podniků s nejvyšším obratem zveřejnil časopis Fortune. Oproti loňskému roku nenastala na prvních pěti místech žádná změna.

Řetězec sice vede v tržbách ale ve výších zisků dominují společnosti obchodující s ropou a jejími produkty. Mezi pěti nejziskovějšími firmami jsou tři - první Exxon Mobil s 25 miliardami, druhý Royal Dutch/Shell Group s osmnácti miliardami a pátý BP s patnácti milirdami dolarů čistého zisku.

Pětici nejvýdělečnějších doplňují třetí Citigroup a čtvrtý General Motors.

Naopak ztrátovostí vynikl mediální koncern Viacom který prodělal 17,5 miliardy dolarů. Špatně si loni vedly také telekomunikační podniky Vodafone a AT&T.

K tomu, aby se podnik dostal na nejspodnější pětistou příčku žebříčku, musel by ročně utržit 12,4 miliardy dolarů, což je o patnáct procent více než loni. To odpovídá produktu Haiti nebo Gruzie.

Pro srovnání, HDP Česka se blíží tržbám osmé největší firmy, výrobce automobilů Ford.

Pět největších společností podle výše ročních tržeb

Název společnosti

Roční tržby v mld USD 

1. Wal-Mart

287,99

2. BP

285,06

3. Exxon Mobil

270,77

4. Royal Dutch/Shell Group

268,69

5. General Motors

193,52

Zdroj: www.fortune.com