Nejlepší cenu za jídlo dostala restaurace hotelu Radison SAS Alcron, kde vaří šéfkuchař Jiří Štift. Ilustrační foto

Nejlepší cenu za jídlo dostala restaurace hotelu Radison SAS Alcron, kde vaří šéfkuchař Jiří Štift. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nejlepší české restaurace má Praha

  • 95
Špičkoví šéfkuchaři, majitelé hotelů a všichni gurmáni dostávají v předvánoční čas nový kompas na cestu po restauracích. Už podesáté letos vychází obdoba francouzského Michelinu, Maurerův Grand Restaurant. Pavel Maurer podle hodnocení běžných strávníků vybral desítku nejlepších restaurací.

Na špici žebříčku upevnila svou pozici restaurace pětihvězdičkového pražského hotelu Four Seasons – Allegro.

Za ní se drží obě restaurace stejně luxusního Radisson SAS Alcron také v hlavním městě. To jsou adresy, kde se setkávají podnikatelé i umělci a kde jídlo a pití pro jednoho stojí více než tisíc korun.

Ale v žebříčku nejlepších zdaleka nejsou ty nejdražší. V první desítce je i restaurace, která se specializuje na zvěřinu, ale prodává i ústřice, Diana v Praze, kde vydatné jídlo vyjde na šest set korun.

V první desítce je jen jedna mimopražská restaurace – U Kastelána z Brna.

Podle průvodce se Praha stává evropským gastronomickým centrem. „Vždyť tady je možné najít 35 různých světových kuchyní,“ podotýká Maurer.

„Každý rok však poměrně hodně restaurací umírá a většinou na to, že zvolily špatný koncept do špatného místa. Ale zajímavé je, že když přijde dobře marketingově myslící restauratér na místo, kde už několik restaurací krachlo, dokáže uspět,“ dodává.

Recenzenti projedli téměř pět milionů korun
Hodnotitelé nejsou inspektoři jako v případě prestižního Michelinu, ale běžní strávníci restaurací.

Žebříček letos sestavilo 369 lidí, kteří celkem poslali 7825 hodnocení 399 gastronomických podniků v zemi. Průměrně tedy každý zašel do 21 podniků na jídlo za sedm set korun.

„Celkem se projedlo 4 876 103 korun,“ upřesňuje Maurer, jehož žebříček dorazí do týdne do knihkupectví.

Z toho plyne, že milovník jídla, který zároveň anonymně hodnotí restaurace po internetu, poštou nebo přes SMS, projedl v posledních měsících zhruba 13 200 korun. Do hodnocení se totiž píše i cena za jídlo.

Kouzlo vítězů
Four Seasons, který hostí nejprestižnější hosty světa od popových hvězd jako Madonna až po byznysmeny jako Bill Gates, drží na špici už několik let italský šéfkuchař Vito Mollica.

Ten dohlíží na třicítku kuchařů, nechává si dovážet suroviny z celého světa, vymýšlí jídelníček a dohlíží na každý talíř, který jde na stůl. „Z české kuchyně vařím rád polévky, ty jsou fantastické,“ řekl Mollica. Na jídelním lístku má i jihomoravské víno.

Restaurace Allegro zvítězila v posledních pěti letech už počtvrté a jedničku má i v obsluze. Číšník v ní projde minimálně tříměsíčním kolečkem zaučování, než vám diskrétně donese kávu za 130 korun.

Nejlepší cenu za jídlo dostala restaurace hotelu Radison SAS Alcron, kde vaří šéfkuchař Jiří Štift, který je nejmladším a jedním z nejlepších v Česku.

A rovněž ve Francouzské restauraci Obecního domu se skví šéfkuchařské jméno Jiřího Krále, který reprezentuje zemi na kuchařských soutěžích po světě.

Tito kuchaři vesměs vědí, jak připravit lanýže, kupují biopotraviny, čerstvé ryby, mandarinky ze Sicílie, maso na steaky ve Spojených státech, sýry ve Francii a odmítají vše zmražené.

Za interiér si letos nejvíc bodů odnáší restaurace Svatá Klára v podzemní jeskyni ze 17. století: na stolech jsou svícny, podél visí sametové závěsy.

Letos v ní nejbohatší ocelář na světě Lakshmi Mittal, kterému patří Nová Huť Ostrava, slavil s celou rodinou stříbrnou svatbu svého bratra.