Slováci jezdí do Čech, Češi do Německa

Slováci jezdí do Čech, Češi do Německa | foto: Profimedia.cz

Nakupujte v Česku, radí slovenská média

  • 37
Čím východněji, tím dráže. Zatímco Češi vyrážejí na slevy do Německa, Slováci často ve snaze ušetřit nakupují v českých obchodech. Nákupy v Česku mohou Slovákům ušetřit od několika korun až po několik tisíc. Záleží hlavně na druhu zboží.

"Pokud máte cestu k našim západním sousedům, zastavte se v obchodech a podívejte se, co potřebujete. Pokud tak učiníte, vaše peněženka pravděpodobně zůstane plnější, než kdybyste nakupovali u nás," píše se na zpravodajském portálu Sme.sk.

Důvod je stejný jako v případě cenových rozdílů mezi Českem a Německem. I v Česku je totiž ve srovnání s jeho západními sousedy dráže. Například v Německu lze snadněji pořídit elektroniku, parfémy, ale i oblečení. - více zde

Obchodníci tyto nesrovnalosti zdůvodňují ostrou konkurencí, která je typická právě pro Německo, ale také náklady a velikostí trhu.  

Například ten slovenský je menší než český. Český zase menší než německý. A čím víc se vyrobí, tím nižší jsou jednotkové náklady. Řetězce rozdělují náklady v zemi na počet prodejen a čím menší, tím je zboží dražší. Velikost trhu je důvodem rozdílných cen v ČR a Slovensku.

"U nepotravinářského zboží o ceně rozhoduje především velikost trhu. Ten český je dvojnásobně větší než náš," uvedl pro slovenský portál Ľubomír Drahovský z agentury Terno. Firmy pak mohou nakupovat větší množství a získat slevy přímo od výrobců.

Portál Sme.sk srovnával ceny zboží na internetových stránkách. Rozdíly podle portálu začaly u několika korun, ale redaktoři našli i tisícikorunové rozdíly. Téměř vždy v neprospěch Slovenska, píše Sme.sk.

Ceny se přitom liší i u jediného řetězce. I když je cena vyšší, a v místě obvyklá, zboží se prodá.

Podle slovenského serveru se vyplatí cestovat do česka už kvůli tisícikorunovému rozdílu. Televize Philips například v českém Datartu vyjde o tři tisíce levněji než na Slovensku. I po započítaní benzinu je nákup v Česku výhodnější, uzavírá slovenský portál.