Na víno nepospícháme, říká ředitel roudnického vinařství

  11:38aktualizováno  11:38
Severní Čechy jsou z pohledu vinařů tak trochu polární kraje. Zdejší vinařské oblasti patří mezi nejsevernější v Evropě a pěstování vinné révy tu je občas loterie závislá na počasí. Přesto jsou výsledky místních pěstitelů pozoruhodné.

Jan Podrábský, Lobkowiczké zámecké vinařství - Jan Podrábský, Lobkowiczké zámecké vinařství | foto: Iveta LhotskáMF DNES

Vína ze severu Čech pravidelně bodují na vinařských soutěžích a Svatovavřinecké 1993 z Roudnice nad Labem bylo dokonce jediné červené víno, které se podávalo na státním banketu na Pražském hradě u příležitosti návštěvy královny Alžběty II. a prince Filipa v roce 1996.

Víno se na svazích okolo Roudnice pěstuje již několik set let. První písemný doklad o pěstování vinné révy na Roudnicku pochází již z roku 1333. Nejznámější viniční tratí je Sovice u obce Vetlá, o níž je první písemná zmínka již z roku 1592.

"Sovice je naše nejlepší poloha pro pěstování vinné révy. Vína odtud mají nejvyšší cukernatost," říká ředitel Lobkowiczkého zámeckého vinařství Jan Podrábský. Roudnici proslavila vína dvou odrůd - Sylvánského zeleného a Svatovavřineckého.

* Jak kvalitní bude letošní úroda?

Předpoklad je velmi dobrý. Minimálně se vyrovná úspěšným ročníkům 2000 a 2003. Byla dlouhá zima, vegetace se zpozdila, ale díky červencovým vedrům a babímu létu se vše dohnalo. Co do množství bude sklizeň průměrná, asi o deset procent vyšší než loni.

* Jaká vína se dnes z vašeho vinařství nejvíce prodávají?

Na odbyt jdou hlavně přívlastková vína - kabinety, pozdní sběry a výběry z hroznů. Klesá zájem o archivní vína, která už neděláme v takové míře jako kdysi. Zráním se víno, jak se říká, chuťově zakulacuje a harmonizuje. Je to ale na úkor výraznosti odrůdy. Dnešní konzumenti požadují hlavně mladá a svěží vína, dokud ještě mají výrazné znaky typické pro danou odrůdu. Když už archivní vína vyrábíme, děláme hlavně červená z odrůd Svatovařinecké a Rulandské modré.

* Pijí Češi podle vás raději bílé, nebo červené?

Řekl bych, že je to jedna ku jedné. Červeného se ale v Česku vyrábí méně, musí se proto dovážet.

* V okolí Roudnice se pěstuje velký podíl tzv. modrých odrůd, z nichž se vyrábí červené víno. Přitom se ale říká, že červené víno potřebuje hodně slunce. Není to paradox - vyrábět červené v jedné z nejsevernějších vinařských oblastí v Evropě?

Modré odrůdy pěstujeme asi na 45 procentech našich vinic, v Česku přitom mají jen pětinový podíl. Na jílovito-hlinitých půdách v okolí Roudnice se jim ale daří a mají tu tradici. Na severu Čech se kvůli klimatickým podmínkám musí pěstovat rané odrůdy, aby stihly dozrát. Je to po generace vysledované a tak se to snažíme dělat.

* Pěstování vinné révy má v Roudnici nad Labem několikasetletou tradici. Jaká nejstarší vína máte ve sklepích?

Máme technologický archiv, kde jsou vína ze začátku sedmdesátých let. Ochutnáváme je jednou za dva roky, abychom zjistili, co se s vínem za ta léta stane. U našich archivních vín vynikají vína z tvrdších ročníků, která měla hodně kyselin a s roky se zlepšují.

* V posledních letech přichází do módy svatomartinské víno, kterému se někdy říká české beaujolais. Ochutnají letos lidé svatomartinské z Roudnice?

Svatomartinské u nás neděláme. Na severu Čech nejsou pro jeho výrobu podmínky. My v Roudnici na víno nepospícháme. Hrozny necháváme dlouho na keři, aby vyzrály a aby se z nich odbouraly kyseliny. Výběry z hroznů - ryzlinky, sylvány a Rulandské modré se nechávají na keři až do první poloviny listopadu. Víno stáčíme do lahví až po roce zrání v nerezových tancích či sudech.

* Vyrábíte i speciality, jako jsou ledová či slámová vína či vína typu barrique?

Slámové víno děláme jen jednou za pár let. Naposledy to bylo v roce 2003 z odrůdy Rulandské šedé. Zájem o ledová a slámová vína se již podle mne a podle našich výzkumů u nás nasytil. Barrique, tedy víno, které u nás zraje ve vypalovaných sudech z francouzského dubu, vyrábíme asi 4000 litrů ročně. Pro výrobu této zvláštnosti používáme Svatovařinecké.

* Severočeským vinařům se na webech specializovaných na víno občas vyčítá, že se téměř vůbec nepropagují a že zákazníci nevědí, kde mají jejich zboží nakupovat. I na roudnická vína se v marketech narazí jen výjimečně. Jste pro řetězce jako výrobci příliš malí, nebo se bez jejich sítě obejdete?

Naši produkci směřujeme hlavně do vinoték a restaurací, řetězce nejsou naším budoucím partnerem. V některých marketech se naše vína sice prodávají, ale tam je dodává jeden z našich odběratelů. Velkou část vína prodáme přímo ze sklepů v Roudnici. Problémy s odbytem u nás nejsou, máme stálou klientelu.

* U nás i ve světě je velmi oblíbená turistika do vinařských oblastí. Zažívá něco podobného i Roudnice nad Labem? Už se sem jezdí do sklípku jako na Moravu?

Prostory pro degustace připravujeme v části bývalého románského hradu pod roudnickým zámkem. Hotové by měly být příští rok.

Autoři:
  • Nejčtenější

Kanál smrti jako brána k prosperitě. Z Rumunska je opět obilná velmoc

Tisíce politických vězňů zahynuly v 50. letech na stavbě kanálu Dunaj–Černé moře. Monumentální projekt dokončený jen...

V mýtu je zapsána ani ne polovina aut, kolony na hranicích mohou mít až 40 km

Až čtyřicet kilometrů dlouhé kolony a desítky hodin čekání zřejmě potkají šoféry přijíždějící začátkem prosince ze...

Češi mají páté nejlevnější jídlo v Evropě. Utratí za něj více než Britové

Potraviny jsou v Česku páté nejlevnější ze všech zemí EU. I přesto je u nás jídlo hned po bydlení druhou největší...

Premium

Sny mladých o bydlení narážejí na mizivé úspory, většina na hypotéku nedosáhne

Ceny bytů dál rostou a dostupnost bydlení pro mladé rodiny se stále zhoršuje. Jak ukazuje průzkum Hypoteční banky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

KOMENTÁŘ: Euro je časovaná bomba, držme se od něj dál, říká ekonom Kovanda

Česká ekonomika se sice na úrovni jednotlivých firem eurizuje, ale přesvědčivých argumentů pro plošné přijetí jednotné...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky
Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Zlatý správcovský důl. Z vyřizování cizích pronájmů je milionový byznys

Mnoho majitelů bytů omrzela úskalí spojená s jejich pronajímáním. Obětovali proto část výdělku a svěřili nemovitost...

Počet svěřenských fondů raketově vzrostl, meziročně na dvojnásobek

Za dobu své krátké existence získaly svěřenské fondy nádech tajemných institucí určených jen pro vyvolené. Do určité...

Zisk ČEZ stále stoupá, za letošek zatím o polovinu. Firma chce růst dál

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ stoupl za letošní první tři čtvrtletí meziročně zhruba o polovinu na 13,6 miliardy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz