Ministr Dobeš v Pardubicích

Pardubické letiště vylepšili za čtvrt miliardy. Ocení to armáda i Rusové

  • 37
Na pardubickém letišti skončila modernizace technického zázemí, letiště zahájilo ostrý provoz. Rozšiřovaly se a zkvalitňovaly technické a servisní služby. Posvětit nový provoz přijel ministr dopravy Pavel Dobeš.

Letiště nyní má nové zázemí technické obsluhy letadel, v rámci projektu vznikl také nový areál leteckých pohonných hmot a zásobníky paliva. Rozšířila se také ranvej. Náklady projektu dosáhly částky 265 milionů korun. Slavnostního odhalení stavby se zúčastnil mimo jiné ministr dopravy Pavel Dobeš.

"Jsem rád, že na pardubickém letišti funguje spolupráce civilního a vojenského letiště. Tady se v praxi ukazuje, že může fungovat. Navíc Pardubice a také Pardubický kraj jsou jedním z významných dopravních uzlů. Spojují se tady železniční koridory, vede tudy dálnice. Civilní letiště může růst a má potenciál do budoucna," uvedl Dobeš.

Letiště na modernizaci získalo z evropských fondů 85 procent uznatelných nákladů. Kvůli obavě ze zmanipulovaného tendru byla dotace na konci loňského roku pozastavena, po více než dvou měsících bylo financování obnoveno.

Počet pasažérů, kteří v prvním pololetí využili mezinárodní letiště v Pardubicích, meziročně vzrostl o dvě třetiny. Minulý rok od ledna do konce června letiště odbavilo 29 245 cestujících, tento rok jich bylo o 19 491 více.

Za letošními výsledky stojí rozšíření leteckého spojení s Ruskem. Pravidelné linky do Pardubic létají z Moskvy, od června i z Petrohradu. Podíl ruských pasažérů tvoří odhadem 85 procent.

Pardubické letiště využívají v letní sezoně cestovní kanceláře k charterovým letům. Letadla míří do Turecka, Řecka, Španělska a Bulharska. Mezinárodní letiště provozuje společnost EBA. Dvě třetiny v ní vlastní Pardubice, třetinu kraj.