Nakupování se zřejmě brzy prodraží. Ceny mají vzrůst u elektřiny, pohonných...

Nakupování se zřejmě brzy prodraží. Ceny mají vzrůst u elektřiny, pohonných hmot nebo obalů, což se projeví i ve finálních cenách potravin. | foto: Depositphotos

Maloobchodní tržby v Česku v září zpomalily růst na 3,4 procenta

  • 2
Tržby v maloobchodě v září meziročně stouply o 3,4 pct po srpnovém růstu o 4,6 procenta, uvedl Český statistický úřad. Nejvýrazněji rostly v e-shopech, za potraviny klesly.

V září se tak tržby zvýšily posedmé za sebou. Nejvýrazněji rostly opět v internetovém a zásilkovém obchodu, tržby za potraviny klesly. Proti srpnu tržby očištěné o sezonní vlivy klesly o 0,3 procenta. Vyplývá to z informací, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. 

Maloobchodní prodejny letos ani loni v září nebyly omezeny opatřeními proti koronaviru. Vývoj maloobchodu v době koronavirové krize bude ČSÚ prezentovat v pátek od 10:00 na on-line tiskové konferenci.

Meziročně maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy vzrostly za nepotravinářské zboží o 6,7 procenta a za pohonné hmoty o 2,1 procenta. Tržby za potraviny se v září snížily o 0,8 procenta. Údaje nezahrnují tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které v září proti loňsku klesly o 6,8 procenta.

V internetovém a zásilkovém prodeji stouply tržby meziročně o 15,6 procenta. Prodejnám s počítačovým a komunikačním zařízením se zvýšily o 6,8 procenta, s výrobky pro domácnost o 5,3 procenta a s kosmetickými a toaletními výrobky o 4,7 procenta. Tržby obchodů s oděvy a obuví vzrostly o 3,1 procenta. „Prodejcům potravin se v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby snížily o 0,2 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,1 procenta,“ uvedl ČSÚ.

S koncem lockdownů tempo v normálu

Po rozvolnění protiepidemických opatření se trend v maloobchodu podle ČSÚ vrátil na stejné tempo růstu jako před krizí. Restrikce nejvíce poznamenaly prodejce oblečení, obuvi a kožených výrobků. Naopak v průběhu pandemie posílili internetoví obchodníci. Příliš ovlivněn nebyl prodej potravin. Vládními opatřeními proti šíření koronaviru byla zasažena většina prodejen nepotravinářského zboží. Někteří obchodníci se tak přesunuli z kamenných prodejen na internet. Největšího růstu, a to o více než 50 procent, dosáhly e-shopy loni v dubnu, uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Výrazný pokles prodejů podle Gotvaldové zaznamenaly obchody s potravinami ve specializovaných prodejnách, kam spadá mnoho podniků, které prodávají alkohol a tabákové výrobky v příhraničních oblastech. Mělo tak na ně dopad omezení cestovního ruchu. Z důvodu sníženého pohybu obyvatelstva klesl podle Gotvaldové i prodej pohonných hmot.

„Maloobchod s nepotravinářským zbožím a maloobchodní prodej pohonných hmot byly zasaženy celkem třemi vlnami pandemie, přičemž za zdaleka nejhorší období lze z pohledu propadu tržeb považovat první polovinu roku 2020,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček. Další pokles podle něj nastal loni na podzim a v prvních měsících letošního roku. Na rozdíl od nepotravinářského zboží se tržby za prodej pohonných hmot podle Gotvaldové nevrátily na úroveň před krizí.

Naopak koronavirem a souvisejícími restrikce nebyly podle Gotvaldové příliš ovlivněny tržby v nespecializovaných prodejnách. Jsou to podle ní především velké řetězce, které prodávají potraviny. Významně nebyl ovlivněn ani maloobchod s počítačovým a telekomunikačním zařízením a výrobky pro domácnost.

,