Neplatících dlužníků je více než loni a počet exekucí bude zřejmě stoupat i nadále. Ilustrační foto

Neplatících dlužníků je více než loni a počet exekucí bude zřejmě stoupat i nadále. Ilustrační foto | foto: iDNES.cz

Loni bylo nařízeno více než 420 tisíc exekucí

  • 23
Především nesplácené úvěry, ale i koncesionářské poplatky České televizi zvyšují čísla soudních exekucí. Loni jich bylo nařízeno 427 800, tedy o 118 343 více než v roce 2006. Jedná se o nejvyšší meziroční nárůst od roku 2001, kdy institut soudních exekucí začal fungovat.

"V roce 2007 se poprvé výraznou příčinou nárůstu počtu nově nařízených exekucí staly nesplácené úvěry u bankovních i nebankovních finančních institucí," řekl prezident Exekutorské komory ČR Juraj Podkonický.

Podle něj však i nadále přetrvává trend, kdy většina nově nařízených exekucí má svůj původ v drobných pohledávkách od věřitelů jako zdravotní pojišťovny, dopravní podniky, distributoři energií, vodárenství, telekomunikační operátoři a další.

Vedle bank a nebankovních finančních institucí byla novým fenoménem také Česká televize. "V loňském roce bylo odhadem 12 000 exekucí nařízeno kvůli vymáhání koncesionářských poplatků," pokračoval Podkonický.

Falešní vymahavači
Velmi nebezpečným jevem, který Exekutorská komora ČR poprvé zaznamenala v letošním roce, se staly falešné exekuční příkazy. "V Brně se objevily falešné exekuční příkazy, které vypadají, jako kdyby je vydal jeden z brněnských exekutorských úřadů. Listiny vypadají jako pravé, včetně záhlaví a kulatého razítka. Kontaktní telefony a čísla účtů však patří neznámé osobě," řekl dnes člen prezidia a předseda vzdělávací komise Vladimír Plášil.

Zhruba 70 až 75 procent exekucí bylo nařízeno na fyzické osoby. Pohledávky většinou činí nejvýše několik stovek tisíc korun, výjimečně jde o milionové částky. Počet skončených exekucí narostl v roce 2007 o 14 000, na více než 125 000. V tomto případě tempo nárůstu výrazně zvolnilo na třetinu nárůstu dosaženého předloni.