Lidl proslul boji s ekology kvůli kácení stromů.

Lidl proslul boji s ekology kvůli kácení stromů. | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Lidl chce do Hořovic. Ekologové se bojí o lípy

  • 34
V Hořovicích se schyluje k dalšímu sporu mezi společností Lidl a ekologickými aktivisty ze sdružení Děti Země. Ekologové tvrdí, že kvůli stavbě obchodu Lidl se má v Hořovicích vykácet několik desítek vzrostlých stromů.

"Schyluje se k masakru stromů. Za oběť novému obchodnímu domu by měla padnout i lipová alej s třiadvaceti stromy, jejichž stáří odhadujeme na dvě stě let," uvedl Martin Hyťha ze sdružení Děti Země.

"Projekt na vybudování prodejny v Hořovicích je ještě ve fázi příprav. Je zatím bezpředmětné jednat o stromech," reagovala Markéta Dušková z agentury Protocol Service, která zastupuje společnost Lidl.

Lidl uvažuje o tom, že vybuduje v Hořovicích další z řady nových obchodů na nábřeží Červeného potoka v místě zvaném Valdek. Firma už vykoupila některé objekty, které musí stavbě ustoupit. Jedná se například o sokolovnu. Tyto pozemky prodávali investorům především soukromí majitelé. Lidl údajně za objekty zaplatil 30 milionů korun.

"Od města nemají ani metr plochy uvažované stavby," zdůraznil hořovický starosta Hájek.

Ekologové: Zdravý vzduch je lepší než další obchod
Děti Země se bojí o lípy, které rostou na zahradě sokolovny. Nazývají je plícemi města. "Mají velkou hodnotu pro životní prostředí, která výrazně převyšuje přínos stavby obchodního domu. Spíše než o jejich kácení by se mělo uvažovat o zvýšení jejich ochrany," prohlásil Hyťha.

Podle hořovického starosty jde o "klasický" spor Dětí Země s Lidlem, který je známý i z jiných měst - ekologové už několikrát společnost napadli, že vykácela stromy kolem své prodejny. "Ve snaze předejít konfliktu jsme Lidlu nabídli jiný pozemek - u nemocnice. Z našeho pohledu je toto místo výhodnější. Většina návštěvníků Hořovic, kteří jedou do města na nákup, přijíždí právě od východu," řekl Jan Hájek.

Lidl ovšem na záměru stavět na Valdeku trvá. V těchto místech vzniká obchodní centrum města, je tu mimo jiné i supermarket Penny.

"Požádali jsme stavební úřad, abychom se stali účastníky řízení. Případ budeme sledovat," upozornil Martin Hyťha.

"Je nám jedno, kde Lidl obchod postaví, pokud to bude v souladu s územním plánem," dodal starosta.


Témata: Děti Země, Lidl