Úřad práce, nezaměstnanost

Úřad práce, nezaměstnanost | foto: Profimedia.cz

Lidí bez práce v červnu ubylo, vzrostl počet pracovních míst

  • 5
Počet uchazečů o zaměstnání minulý měsíc ve srovnání s květnem poklesl o 4,6 tisíce. Bez práce bylo celkem 297 880 lidí. Historicky druhý nejvyšší nárůst zaznamenal počet volných pracovních míst, který vzrostl na 151,9 tisíce. Míra nezaměstnanosti zůstala na květnových pěti procentech.

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 72 911. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Pětka u míry nezaměstnanosti je velmi malé číslo. Trh práce se dusí v papiňáku. Dříve firmy měly hodně lidí a málo kapitálu. Dnes mají hodně kapitálu, ale nedostatek adekvátních lidí," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Současných pět procent je podle analytiků v souladu s očekáváním. Loni v červnu byla míra nezaměstnanosti 6,3 procenta, předloni 7,7 procenta.

V průběhu června bylo na úřadech práce nově zaevidováno 39 695 osob, což je o 3 539 nově evidovaných uchazečů více než v předchozím měsíci a o 1 544 více než v červnu 2007.

"Trh práce se vyvíjí směrem k nižší nezaměstnanosti a vyšším počtu pracovních míst, což je neklamným znakem napětí na něm. Existuje tak hrozba vyššího požadovaného růstu mezd ze strany pracovníků," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Nejvíce v Mostě, nejméně v Praze
Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v okresech Most s 12,4 procenta, Karviná s 11,9 procenta, Teplice s 10,3 procenta, Ústí nad Labem s deseti procenty.

Nejnižší míru vykázaly opět okresy Praha-východ s 1,5 procenta, Praha-západ s 1,6 procenta, Mladá Boleslav a Praha shodně po dvou procentech.