Lidé se rozčilují, že elektřina opět zdraží. Viní z toho stát, Bursíka a ČEZ. Odborníci tvrdí, není to tak. A navíc přinášejí lidem dobrou zprávu, v dalších letech elektřina možná i zlevní.

Lidé se rozčilují, že elektřina opět zdraží. Viní z toho stát, Bursíka a ČEZ. Odborníci tvrdí, není to tak. A navíc přinášejí lidem dobrou zprávu, v dalších letech elektřina možná i zlevní. | foto: Profimedia.cz

Lidé se kvůli drahé elektřině zlobí na ČEZ, stát i zelené

  • 448
Společnost ČEZ oznámila další zdražení elektřiny. Domácnosti by za ni měly zaplatit zhruba o deset procent více. Vinu za to dávají firmě ČEZ, ale i státu nebo třeba zeleným. Podle osloveného ekonoma jsou důvody zdražení někde úplně jinde. Zároveň uklidňuje, že to nejhorší máme už za sebou.

Čtenáři si v diskusi ke článku o zdražení elektřiny stěžují například na to, že ceny rostou i kvůli zbytečné ekologické dani; viní za ni hlavně Bursíkovu Stranu zelených.

"Dopad této daně se projeví v konečných cenách pro domácnosti jen minimálně, zhruba jedním procentem," vysvětluje analytik České spořitelny Jakub Židoň s tím, že ekologickou daň si nevymysleli zelení, ale požaduje ji Evropská unie.

Podle něj je navíc správné, když se daní to, co škodí životnímu prostředí, a přitom cena tohoto znehodnocení zatím neprocházela trhem. "Každý si může topit levnějším uhlím, ale je dobře, když za horší vzduch, který všichni dýcháme, něco připlatí," uvedl Židoň.

Ceny se srovnaly s německými, bude líp
Někteří čtenáři iDNES.cz také obviňovali z rostoucích cen stát, který vlastní v ČEZu většinu. "Pokud by ČEZ vlastnil kdokoliv jiný, na cenu to nebude mít veliký vliv," uvedl analytik České spořitelny.

Za dvouciferným růstem velkoobchodních cen elektřiny podle něj v posledních letech stálo hlavně přibližování tuzemských cen těm německým.

"Nyní jsme se již dostali téměř na německou úroveň a v roce 2009 by mohly ceny elektřiny domácnostem dokonce klesnout o dvě až tři procenta," tvrdí Židoň.

"To ovšem za předpokladu, že bude nadále posilovat česká měna k euru a na trhu nedojde k nečekanému růstu poptávky nebo naopak razantnímu snížení nabídky," dodal.

Vývoz elektřiny s cenou nehýbe
Lidé diskutující na iDNES.cz si stýskali také nad tím, že kdyby ČEZ elektřinu nevyvážel, byla by v Česku k dostání levněji.

"ČEZ se chová jako jakýkoliv jiný podnik v tržním prostředí," vysvětluje Židoň. "Škoda Auto také hodně vyváží a ceny aut pro české zákazníky kvůli tomu nezlevňuje. To, zda ČEZ energii vyváží či ne, cenu téměř neovlivňuje," doplnil.

Rostoucí ceny elektřiny ale neznepokojují jen obyvatele Česka. Zdražování zkritizovala i Hospodářská komora ČR., která považuje růst energií za jedno ze základních ohrožení podnikáni,  které má a bude mít pro některé obory "katastrofální dopady".