Letiště Ruzyně

Letiště Ruzyně na snímku z roku 1997. Stavba nové vzletové a přistávácí dráhy se neobejde bez vyvlastnění pozemků. | foto: ČTK

Letištěm v Ruzyni poprvé prošlo 11 milionů cestujících

  • 11
Pražské letiště v Ruzyni přepsalo další rekord. Ve středu dopoledne jím prošel cestující, který završil počet letos odbavených pasažérů na rovných 11 milionů. Stal se jím Petr Zykmund, který s aerolinkami easyJet cestoval z Prahy do německého Dortmundu.

„Za měsíc poté, co jsme slavnostně odbavili desetimiliontou cestující, dosahujeme dalšího jedinečného rekordu - prolomení hranice jedenáctimiliontého pasažéra. Do konce roku očekáváme, že celkový počet přesáhne 11,5 a v příštím roce dokonce 12 milionů cestujících,“ uvedl Stanislav Zeman, ředitel Odboru leteckého obchodu Letiště Praha.

Rekordní počet odbavených pasažérů podle něj potvrzuje současný trend růstu letecké dopravy, který na Letišti Praha dosáhl za prvních deset měsíců v meziročním srovnání 6,7 procenta.

Společnost easyJet věnovala rekordnímu pasažérovi dvě zpáteční letenky do některé ze svých evropských destinací a možnost vyzkoušet si novou službu přednostního nástupu do letadla.