Lanškroun postaví desítky nových bytů

Malé město Lanškroun zažívá stavební boom. Novou víceúčelovou sportovní halu s ledovou plochou o rozloze více než tři tisíce metrů čtverečních město otevřelo před měsícem. A už v létě na lanškrounské Sokolské ulici vyroste na šedesát nových bytů

Další byty město postaví na místě bývalého pivovaru. Do letošního podzimu by měl být zbořen a místo něj vyroste mimo jiné sedmadvacet městských bytů. Radnice počítá i s dalšími byty, ty už však vystaví soukromý investor, Zatím není jasné, kdy budou hotové.

Ambiciózní plán rekonstrukce pivovaru dále počítá se stovkou parkovacích míst, prodejnami, restauracemi, ale i s bowlingovou dráhou nebo squashem. Na vybudování nového náměstí, chodníků a silnic v bývalém pivovaru získalo město dotaci od Evropské unie, ostatní investice budou soukromé. Osmdesát procent nemovitosti je již odprodáno zájemcům.

„Kompletní přestavbou chceme tuto část města oživit, a tak ukázat dalším městům, že i zdánlivě beznadějná místa a stavby, které je hyzdí, lze znovu účelně a citlivě využít,“ řekl autor projektu, lanškrounský architekt Přemysl Kokeš. Podle něj se část bývalého pivovaru časem i zazelená, vznikne zde městská zahrada.

Městské byty zaplatil částečně Lanškroun ze své pokladny, část peněz získal jako dotace státu. „Město do výstavby nových bytů investovalo přibližně osmdesát pět milionů korun, z toho čtyřicet sedm milionů byly dotace z ministerstva pro místní rozvoj,“ upřesnila Petra Brejšová, vedoucí kanceláře starosty.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Další novou stavbou ve městě je dům rostoucí nyní v proluce na náměstí. Mezera zde zůstala od roku 1973 po demolici dvou domů, na jejichž místě mělo vzniknout nákupní centrum. To se však nakonec nepostavilo a lidé přes třicet let chodili kolem ošklivé díry v řadě domů.

Od letošního léta zde bude stát nový dům se sídlem úřadu exekutora a advokátní kanceláří. Některým obyvatelům se ale nový objekt nezamlouvá. „Dům jsme museli řešit atypicky, nemohli jsme ho postavit těsně vedle, protože na boční straně vedlejšího domu byla mezitím proražena okna. Lidé si zatím na dům těžko zvykají, ale to je otázka času; když se po třiceti letech něco změní, tak chvíli trvá, než to přijmete,“ dodal Kokeš.