Diskuze

Milovaná i nenáviděná. Češi si připomenou 30 let od kuponové privatizace

Před třiceti lety, 1. listopadu 1991 v 10 hodin dopoledne, začala prodejem kuponových knížek první vlna kuponové privatizace - akce, která dodnes vzbuzuje rozporuplné reakce. V privatizaci tenkrát stát nabídl občanům tehdejší České a Slovenské federativní republiky vlastnictví více než dvou tisíc podniků.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

jj, za přípravu privatizačních zákonů byl zodpovědný předseda legislativní rady vlády, jistý JUDr Pavel Rychetský. Přesně ten Rychetský, který se občas zjevuje dodnes a z pozice ústavního soudce nám káže moudra.

0 0
možnosti
PV

P20e85t39r 80V88e44s21e81l89ý

2. 10. 2021 13:41

Popud se tady někdo rozplývá na komunistickým průmyslem, tak roce 1990 se mohlo nad mnoho, nechci psát většinu, českých podniků dát cedule "Museum" a vůbec by to nebylo daleko od pravdy. ;-D

0 0
možnosti
BR

Celej rozvinutej svět funguje na principu tržního hospodářství a soukromém vlastnictví podniků. Zato pan Voženílek by si to tady představoval asi jako v Bělorusku že?

1 1
možnosti
PV

A jak to udělali ve Slovinsku že jsou od 90 let před námi ?

0 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
JK

J17a78n 98K28o92l75a28r

1. 10. 2021 19:36

Vzdyt, kdyz se to tak vezme, tak ceskoslovensky stat byl vlastne na kradezi zalozen.

0 1
možnosti
PV

Hájit kuponovku stylem že jsem vydělal pár (deseti)tisícovek na ruku a přitom ignorovat s tím související rozklad průmyslu, a kvůli tomu daňovou zátěž padající do takto vzniklé černé díry místo do infrastruktury a solidně fungujících sociálních služeb státu může akorát dost sobecký hlupák.

0 6
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
TV

Kdo ji nenávidí, nepochopil její podstatu a nic z ní nezískal. KP byla dle mého názoru dobrý nápad. Průser byly stovky fondů, tisíce příživek v nich a jejich následné chování, které stát nijak nereguloval a které zdehonestovaly pojmy akcie a burza pro několik generací našich občanů. Co na to říkáte vy "giganti" 90. let, Klausi, Dlouhý, (ne)doktore Kalvodo ... Máte v tom pracky a jednoznačný podíl viny!

2 2
možnosti
JK

No a kdo těm fondům asi tak ty kupónové knížky prodal ? Lidi holt viděli, že za tisícovku dostanou třeba 25 tisíc. A po zkušenostech s komunisty si řekli, že je bližší košile, než kabát. Cest, jak privatizovat bylo několik, ale těžko můžete říci, že třeba v Maďarsku, nebo Polsku to dopadlo lépe.

2 0
možnosti
IS

Já musím říci, že moji rodiče vydělali na obou privatizacích. Snad to bylo tím, že jsem jim při první návštěvě do Česka poradila které fondy nakoupit, a každý při prodeji později vydělal přes 45 tisíc, a při druhé už jsem byla přestěhovaná a poradila jsem jim také a vydělali každý 37 tisíc. Čili velmi lukrativní návrat, za 4 500 investice vydělali 164 000 korun. Nevím zda záleželo na štěstí nebo na podrobnějším studiu fondů, ale moji rodiče si nemohli stěžovat.

6 0
možnosti
LH

... není to špatné, ale ani žádná sláva... ale zřejmě lepší, než u hodně ostatních. Bohužel hodnotu hodně snížilo prodloužení termínu konce prvního kola (tuším o měsíc), s tím mě tedy Klaus docela naštval...

0 0
možnosti
BR

V kuponovce si mohli občani rozebrat státní majetek za 650 miliard korun. Bylo vydáno v obou kolech dohromady asi 12 milionů knížek. Tzn. občani dali do placu 12 miliard aby za to dostali majetek v hodnotě 650 miliard. Tzn. průměrně se investice okamžitě zhodnotila 54x. Říkejte tomu jak chcete, ale pro mě to je Vánoční dárek. A jelikož měl každej možnost si koupit knížku 2x tak ste moh mít v průměru víc jak 100 000 za 2000 Kč. To, že ste si nenastudovali jak funguje akciovej trh a obchod s cennými papíry a nic na tom nevydělali je vaše chyba. Času od revoluce ste na to měli dost. Minimálně mezi první a druhou vlnou ste se v tom mohli lehce zorientovat. Nadávat na Klause může jen ubožák. V žádné postkomunistické zemi neproběhla privatizace státního majetku lépe než u nás. Viz. postsovětské země, kde drtivá většina majetku skončila v rukou pár oligarchů. Nebo Polsko kde transformaci vůbec nezvládli, zřítili se do hyperinflace a museli dokonce škrtat nuly na Zlotych.

17 1
možnosti
RP

Souhlas, zcela naprosto přesná definice kup. privatizace.

To, že někteří (mentálně chudší) občané podlehli různým volavkám typu Kožený a spol. je jen jejich problém.

Nikoliv Klause a privatizace.

Ten, kdož to celé tehdy nepochopil, že to (byly) peníze, které vyloženě ležely na zemi si pak stěžuje v této diskusi.

3 0
možnosti
BR

Tady se furt blábolí o tom jak bylo něco rozkradeno, vytunelováno atd. Vážení, největší hodnota podniku není jeho hmotnej majetek. Největší hodnota podniku je know-how, kontakty, atd.....

A po revoluci, v tržním prostření, po konci RVHP byla drtivá většina podniků jednoduše bez vnitřní hodnoty.

11 0
možnosti
TV

A ty pozemky a budovy podniků, o které "privatizátorům" často zejména šlo, nebyly nebo se vypařily? Ano, vnitřní hodnota byla často mizivá. Ale i ta hmotná byla dost velká na to, aby se to jen tak nechalo rozkrást (zprivatizovat).

0 0
možnosti
HV

Nu a jaký byl podle vás pane Volku ten “skutečný” plán? Sdělíte nám to?

1 0
možnosti