Vratislav Kulhánek

Vratislav Kulhánek | foto: Luboš Kratochvíl, iDNES.cz

Kulhánek: Terénní vůz nepřipadá v úvahu

  • 86
Mladoboleslavská Škoda patří mezi nejvýznamnější firmy v Česku. Loni dosáhla zisku přes miliardu korun a podobný výsledek čeká i letos. Bez vstupu Volkswagenu by ale byla druhořadou automobilkou, říká předseda dozorčí rady společnosti Vratislav Kulhánek.

Vratislav Kulhánek stojí v čele dozorčí rady teprve od října, kdy si vyměnil místo s německým manažerem Detlefem Wittigem. Ten převzal Kulhánkovo místo předsedy představenstva.

CELÝ ROZHOVOR 

ČTĚTE ZDE


"Nemohu tvrdit, že nemůžu do ničeho mluvit. Pravidelně se s kolegou Wittigem radíme a myslím, že mohu říct, že jsem průběžně velmi dobře informován. Samozřejmě exekutiva je o něčem jiném," řekl Kulhánek v on-line rozhovoru.

Terénní vozy Škoda nechystá
Škoda má už na příští rok připravené nové auto, které má vycházet z modelu Roomster. Kolik bude stát, ale Kulhánek neprozradil. Spekuluje se i o odvozené terénní verzi Country. 

Klasický terénní vůz z Mladé Boleslavi by ale podle Kulhánka na trhu těžko uspěl. "Klasický off-road nepřipadá v úvahu. Trh je v současné době dostatečně saturován," řekl Kulhánek.

Komentoval také možnou výrobu sportovního kupé. "Navázat na Tudor by bylo velmi obtížné, protože v této kategorii dochází velmi rychle ke ztrátě obliby modelu a vůz by byl příliš drahý," řekl Kulhánek.

Kolína se Škoda nebojí
Firma se konkurence kolínské automobilky, která by měla s výrobou začít příští rok, nebojí.

"Vozy vyráběné v Kolíně budou menší než je naše Fabia, a protože na trhu se s touto kategorií vozů poměrně dobře vyrovnáváme, nemyslím, že by šlo o přímého konkurenta," nedělá si šéf dozorčí rady starosti.

Šestkrát Manažerem roku
Funkci šéfa představenstva vykonával Kulhánek sedm let. Před tím vedl českobudějovickou společnost Robert Bosch.

Jedenašedesátiletý český manažer patří k nejuznávanějším českým šéfům. Celkem šestkrát získal ocenění Manažer roku. Kromě toho ale předsedá i Sdružení automobilového průmyslu, je prezidentem Mezinárodní obchodní komory a od června předsedá i Českému svazu ledního hokeje.