Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko by mohlo být velmocí v krypto průmyslu. Potřebuje ale legislativu

  18:44
V České republice schází samostatná úprava, která by uváděla, jak danit kryptoměny. Současná pravidla přitom podle odborníků z krypto průmyslu jsou velmi zatěžující a omezují potenciál kryptoměn pro českou ekonomiku. Podle poslance Jiřího Havránka má přitom Česko ty nejlepší předpoklady stát se celosvětovou velmocí v oblasti virtuálních aktiv.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Řada evropských zemí v poslední době zavedla či zavádí nová pravidla, jak kryptoměny danit, a přijala řadu výjimek včetně nulových sazeb daně. Tuzemská legislativa ale stále vnímá kryptoměny jako formu zboží, od čehož se odvíjí pravidla pro jejich danění.

Pro zisky z kryptoměn se proto u fyzických osob uplatňuje sazba daně ve výši 15 procent, případně 23, pokud jsou vaše celkové roční příjmy vyšší než 1,9 milionu korun. Zdanění podléhá nejen zisk z prodeje kryptoměny, ale také zisk, který vznikne obchodováním kryptoměn za jiné kryptoměny, což způsobuje velkou administrativní náročnost při danění takových zisků.

Míry zdanění kryptoměn

„Česká republika má ty nejlepší předpoklady být celosvětovou velmocí v oblasti virtuálních aktiv. Díky dlouhodobě budované české krypto komunitě máme jako země kompletní prostředí. Od těžebních poolů, přes směnárny, burzy až po podniky, které přijímají platbu v kryptoměnách,“ upozorňuje Havránek.

Podle něj je proto nutné začít budovat chybějící legislativu a odstraňovat bariéry a nařízení, která rozvoj českých projektů v oblasti krypto průmyslu brzdí. „Jsem rád, že se Česká republika jako předsednická země v Radě Evropské unie aktivně zapojila do příprav nové evropské regulace kryptoměn MiCA,“ doplnil Havránek s tím, že by rád přicházel s konkrétními iniciativami a návrhy, díky kterým by Česko svůj potenciál v kryptoměnách využilo.

Konkrétní kroky jsou na stole

Ke zlepšení a zpřehlednění situace by měly pomoci dvě změny. Prvním krokem je zavedení takzvaného časového testu, podobně jako tomu je u akcií. V jejich případě jsou příjmy z prodeje od daně osvobozené, pokud mezi nákupem a prodejem stejných cenných papírů uběhly alespoň tři roky.

Druhým krokem pak je zdanění obchodů s kryptoaktivy až ve chvíli, kdy dochází k jejich převodu na takzvanou fiatovou měnu, tedy tradiční peníze. Takové opatření má usnadnit práci obchodníkům, kteří s kryptoměnami obchodují na denní bázi. Zároveň by takové opatření zjednodušilo a zpřehlednilo systém pro finanční správu.

Bitcoin se chová jako akcie. Věřím, že půjde nahoru, říká analytik Kysela

„Současná pravidla pro zdanění kryptoměn český krypto průmysl zbytečně zatěžují. Měli bychom se inspirovat řadou evropských zemí, které se snaží formou daňových úlev ekonomický potenciál kryptoměn podporovat,“ říká Adam Neuberger odborník na kryptoměny a spoluzakladatel projektu Probinex.

I on se přikládá k zavedení povinnosti danit zisk až poté, co bude kryptoměna směněná za fiatovou měnu. Jednoduše řečeno prodána například za koruny, eura či jinou oficiální měnu. „Tím se pro firmy odbourá nutnost evidovat jednotlivé transakce mezi kryptoměnami navzájem a výrazně se uleví v nákladech na byrokracii.“

Na Česku leží dotažení evropské regulace

Ke zdanění kryptoměn přistupují jednotlivé státy různě. Například v Evropě k tomu vstřícně přistupuje Německo či Portugalsko. V Německu platí zmíněný princip časového testu. Pokud držíte kryptoměnu déle než rok, pak ji nedaníte. Naopak v Japonsku jsou kryptoměny zatíženy daňovou sazbou se silnou progresí až 45 procent.

Česká republika se v současné době coby předsednická země v Radě EU plně soustředí na dotažení nové evropské regulace kryptoměn MiCA. V oblasti zdanění kryptoměn zatím žádné větší změny nechystá.

Na tvorbě zmíněné evropské regulace se aktivně podílí ministerstvo financí. „To si klade za cíl zvýšení ochrany investorů především zavedením nutného minima zveřejňovaných informací o daném kryptoaktivu ze strany kryptosměnáren a burz s kryptoměnami,“ vysvětluje Stefan Fous z odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí ČR.

„Ty nově budou mít také povinnost získat k poskytování svých služeb povolení a stanou se tak dohlíženými subjekty. Předpokládáme, že by tato nová pravidla mohla být schválena v průběhu letošního roku,“ uzavírá Fous.

Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Německo jako vetešnictví. Země je na cestě k rozvojové zemi, varuje šéf burzy

12. června 2024

Současnou německou hospodářskou politiku ostře zkritizoval šéf tamější burzy Theodor Weimer....

Všem už firmy nepřidají. Kdo chce vyšší mzdu, musí si sám říct, zjistil průzkum

20. června 2024

Premium Zvýšení mzdy se dočkají ve druhé polovině roku hlavně lidé, kteří si o to řeknou a které firma...

Umělá inteligence má potenciál i v energetice. Náklady stlačí o desítky procent

20. června 2024

Viditelné, velké nízko visící ovoce, které může přinést prvních patnáct až dvacet procent úspor...

Americká města sužují bezohlední kurýři. Úřady proti nim chystají rázné kroky

19. června 2024

Už toho bylo dost! Takový vzkaz vyslala minulý týden policie ve Washingtonu, když se začala...

Indická sázka na fosilní zdroje. Země znásobí své uhelné kapacity

19. června 2024

V Indii letos roce přibude kapacit pro výrobu energie z uhelných zdrojů než za posledních deset...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...