Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Krize vrací do hry škrty ve stavebním spoření

  • 28
Hledání úspor ve státním rozpočtu kvůli finanční krizi může nakonec vést ke snížení podpor stavebního spoření. Ministr financí Miroslav Kalousek Hospodářským novinám řekl, že peníze na boj s dopady krize by se mohly nalézt právě zde.

"Posuzujeme nyní celou řadu možných dopadů na zmírnění finanční krize, včetně restrukturalizace fiskálních podpor. Je opravdu na místě si položit palčivou otázku, zda 15 miliard na podporu stavebního spoření ročně je tím nejadekvátnějším rozpočtovým impulzem a instrumentem veřejné podpory bydlení," řekl HN Kalousek.

Není to zdaleka poprvé, co se ministr financí pustil do stavebního spoření. Podobným směrem se jeho úvahy ubíraly už v září, kdy v rozhovoru pro MF DNES volal po srovnání s jinými finančními produkty.

"Diskutujeme i s ČNB o nějakém vyváženém modelu. Ten by měl stavební spoření alespoň srovnat s výhodností ostatních produktů, které stát podporuje," uvedl tehdy ministr.

Na mysli mohl mít třeba penzijní či kapitálové pojištění. Na něj však lidé dostanou jen menší úlevy na daních, kdežto u stavebního spoření získají až 4,5 tisíce korun na ruku ročně. "Je to běh na dlouhou trať," upozornil tehdy ministr.

Mnohamiliardové státní dotace napadl už v lednu i premiér Mirek Topolánek. Tehdy naznačoval, že by zrušení státní podpory mohla mít vláda na stole do několika týdnů. To se však nestalo.