Koruna oslabila, podle ekonomů jen na chvíli. Ilustrační foto

Koruna oslabila, podle ekonomů jen na chvíli. Ilustrační foto | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Koruna oslabila, vrátila se nad 29 Kč za euro

  • 1
Česká měna, která minulý týden vyšplhala na nejvyšší historickou úroveň vůči euru, se opět vrací k slabším hodnotám. Jen v úterý ztratila osmnáct haléřů a dostala se až na 29,04 koruny za euro. Z dlouhodobého hlediska bude ale posilovat, míní experti.

"Koruna již podle všeho dosáhla svého krátkodobého maxima a nyní začala opět oslabovat," komentovala vývoj analytička Markéta Šichtařová.

Za úterní propad mohlo zejména Maďarsko. Agentura Fitch mu totiž ráno snížila rating dlouhodobých závazků v cizí měně na BBB+, a to kvůli vysokým rozpočtovým schodkům.

"Maďarský forint reagoval oslabením, což se následně projevilo v celém regionu," vysvětluje ekonom Volksbank Vladimír Pikora. "Pesimismus na trhu vyvrcholil ve chvíli, kdy agentura oznámila, že očekává vstup Maďarska do eurozóny až v roce 2014. Investoři se pak zbavovali všech měn v regionu.

Přispěla i slova viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera, který připustil, že kvůli silné koruně banka zřejmě nebude tak spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Inflace totiž zřejmě neporoste tak rychle, jak banka očekávala.

V dlouhodobém výhledu ale experti čekají posilování. Například podle analýzy České spořitelny by za několik let mělo stát jedno euro 25,50 koruny.

,