Petr Kellner

Petr Kellner | foto: isifa / PPF/ V. Jirásek

Kellner si mezi miliardáři pohoršil, naopak vyrostl Babiš

  • 63
Každoroční žebříček dolarových miliardářů časopisu Forbes přinesl překvapení, tedy alespoň v české kotlině. Petr Kellner vypadl z první stovky nejbohatších lidí na planetě. Propadl se i druhý v českém pořadí Zdeněk Bakala. Naopak zemědělský moloch Agrofert vyšvihl svého majitele Andreje Babiše do první tisícovky.

Propad nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho skupiny PPF ovlivnila dluhová krize v Evropě, která zasáhla právě finanční sektor. Sice nepřišel o peníze jako takové, ale podle Forbesu by hodnota některé z jeho firem nedosáhla při případném prodeji stejné sumy jako před vypuknutím krize. Z loňské 97. pozice (s majetkem v přepočtu asi 174 miliard Kč) klesl na příčku s číslem 110
(cca 155 miliard).

Nadějný miliardář

Čtvrtým Čechem, který se letos probojoval do společnosti nejbohatších lidí planety, je Ivo Lukačovič. Majitel portálu Seznam.cz sice ještě nemá majetek v hodnotě miliardy dolarů, ale pronikl do zvláštní kategorie lidí, které se vyplatí do budoucna sledovat, protože se jim daří a na miliardu se mohou brzy dostat. Lukačovičův majetek Forbes odhadl na půl miliardy dolarů.

Kvůli ztrátě na burze utrpěla těžební společnost New World Resources (NWR) Zdeňka Bakaly. Ten se posunul z loňské 595. pozice s hodnotou necelých 38 miliard Kč na 683. místo, jeho majetek klesl na 36 miliard.

"Naopak Andrej Babiš stoupá vzhůru - jeho impérium se rozrůstá, loni vydělal 15 miliard korun (EBITDA), navíc jeho typ podnikání (půda, obilí, hnojiva...) je kvůli krizi v kurzu," uvedl na svém Facebooku Forbes. Babiš je tak skokanem roku, loni totiž obsadil 1 057. příčku mezi světovými miliardáři, letos vystoupal o 144 pozic výše, konkrétně na 913. pozici. Letošní hodnotu jeho majetku Forbes odhadl na 26,5 miliardy korun, před rokem to bylo asi 21 miliard.

Nejbohatším mužem planety je už třetí rok po sobě majitel mexické telekomunikační společnosti Carlos Slim Helú s majetkem v hodnotě 69 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). V těsném závěsu je na druhém místě majitel firmy Microsoft Bill Gates s 61 miliardami a třetí pozici obsadil americký investor Warren Buffet s "pouhými" 44 miliardami dolarů.

Forbes letos napočítal rekordní počet 1 226 miliardářů, kteří disponují úhrnným majetkem 4,6 bilionu dolarů (87 bilionů Kč).